#1 Basketball Platform van Nederland http://www.ibasketball.nl Tue, 23 Aug 2016 10:10:20 +0000 nl hourly 1 http://www.ibasketball.nl/wp-content/uploads/2015/11/favicon.png #1 Basketball Platform van Nederland http://www.ibasketball.nl 32 32 Naismith http://www.ibasketball.nl/naismith/ http://www.ibasketball.nl/naismith/#respond Tue, 23 Aug 2016 10:07:32 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=76567 Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Opeens was er het contact. Het hoe en waarom was me niet duidelijk, alleen wist ik meteen dat ik diende te antwoorden. Een eenvoudige basketbalverslaggever krijgt maar een keer zo’n kans.

– Is dit de sport die ik heb bedacht?
J. Naismith, Hiernamaals.

Goedendag hoogheid, wat leuk om weer eens van u te horen. Drie jaar voor uw dood was basketbal voor het eerst een olympische sport. Wat zult u trots zijn geweest. Dat had u ook niet gedacht toen u die perzikmanden aan de muur, of eigenlijk de balkons, van de gymzaal bevestigde in Springfield, 1891. Berlijn 1936 was de eerste keer en 80 jaar later winnen uw Zuiderburen in Rio. Net als toen, al speelden ze nu niet buiten in de regen en de modder en maakten de twee finalisten iets meer punten samen dan Amerika en Canada deden in Berlijn (weet u nog: 19-8).
Er is wel iets geks aan de hand. Hoewel we allemaal idolaat zijn van de bakermat van de mooiste sport aller tijden – we kunnen u niet genoeg bedanken – wilden we eigenlijk niet dat Team USA zou winnen. Dat deden ze wel, zoals u ongetwijfeld van boven heeft gezien; eigenlijk heeft u de perfecte drone. KD (tegenwoordig hebben al die gasten bijnamen) was ongenaakbaar. Het is grappig om je voor te stellen dat hij mee had gespeeld in uw tijd. Ik denk dat de duizendpuntengrens haalbaar was geweest.

Jerry Colangelo, de soort van baas van het Amerikaanse team en volgens mij in zijn eigen hoofd uw plaatsvervanger op aarde, zei dat de rest van de wereld zijn ‘act together’ moest krijgen. We helpen het basketbal in de wereld al 50 jaar, meldde hij ook nog, al is het mij onduidelijk wat er in 1966 voor een aardverschuiving plaatsvond. Maar we doen ons best.
Ik hoop ooit nog mee te maken dat Kroatië, Griekenland of Spanje bekend staat als de drievoudig olympisch kampioen. Of Nederland, maar dan moet ik waarschijnlijk vrij oud worden.

– Ik hoorde dat een van mijn volgelingen ermee ophoudt.
Mart Smeets stopt als verslaggever bij de NOS, dat klopt. De olympische basketbalfinale was zijn laatste gig. Rond eind jaren ’70 heeft hij u nog eens een prachtige brief geschreven, maar ik ga nu niet weer mijn zolder op. U mag trots zijn op hem. Zonder hem was het basketbal in mijn landje niks geworden. Mart was een van uw trouwste discipelen. En behalve dat hij mensen enthousiast wist te maken voor het basketbal, maakte hij het ook cool (ik leg het nog wel een keer uit, net als ‘vet’) om over basketbal te schrijven. Rock ’n Roll baby!

– Wat?
Sorry, laat maar.

Ik speel soms pick-up games hier met Willem van Oranje. Dan heeft hij het over oranje leeuwen of zoiets?
Een klein groepje trouwelingen probeert op de Hollandse manier uw spel te spelen. Op het moment zijn ze aan het oefenen. Ze verloren van Portugal, omdat ze in Portugal niet van Portugal mogen winnen, maar dat is logisch. Het gaat niet slecht, al hebben ze nog moeite om tegen teams te spelen die veel driepunters schieten. Vooralsnog ga ik er vanuit dat dat probleem straks wordt opgelost. Zo niet, dan krijgen ‘we’ het lastig tegen bijvoorbeeld Oostenrijk.

– Oostenrijk?
Ja, nou … Sorry, laat maar. Het is wel balen dat we die jongen van Alberts hebben moeten laten gaan. Iets met gezeur over paspoorten. Hopelijk mag hij volgend jaar wel meedoen, want het is een jongen naar uw hart.

– Willem heeft het ook soms over Leiden. Dan mompelt hij iets over een universiteit. En dat zijn arme volk medelijden moet hebben. Ik snap er niets van.
Breekt u uw briljante hoofd er maar niet over. In Leiden zijn ze het team aan het samenstellen. Of zoals een vriend het laatst enigszins vilein zei: ze zetten YouTube aan. Nu gaat het verhaal dat Felder terugkomt. Laat ik het zo zeggen: als ik Kherrazi in mijn team had, ging ik voor een andere optie. Maar goed, de nieuwe coach geeft clinics over modern basketbal. Wordt het eindelijk duidelijk allemaal.

– Modern basketbal?
Ik ga het niet proberen uit te leggen. Maar mag ik u danken? Voor alles?

– Dat mag.

]]>
http://www.ibasketball.nl/naismith/feed/ 0
Coach Kieftenbeld gaat wat nieuws doen http://www.ibasketball.nl/coach-kieftenbeld-gaat-wat-nieuws-doen/ http://www.ibasketball.nl/coach-kieftenbeld-gaat-wat-nieuws-doen/#respond Tue, 16 Aug 2016 12:01:07 +0000 http://ibasketball.nl/?p=76414 Hoopsjunk – Mart Kieftenbeld, het tactisch opperhoofd van de VU20 ploeg van Jolly Jumpers gaat wat nieuws doen. Maandagavond stond hij op het veld in Zwolle. Reden voor een goed gesprek!

Het is de eerste avond in een seizoen wat behoorlijk druk gaat zijn voor de jonge coach. ‘Het is begonnen na de finale in Zwolle die we verloren van Grasshoppers. Toen raakte ik in gesprek met Adriaan van Bergen van Landstede Basketball. Die was op zoek naar een manier om meer te halen uit de dameslijn, zonder daarin het aantal uren uit te moeten breiden. Ik had daar wel ideetjes over, en zo kwamen we snel bij elkaar. Komend jaar ga ik de VU16 coachen , en daarnaast wat dingen doen in de hele meidenlijn. We gaan wat vaker met U18 samen trainen en proberen een sterkere lijn op te bouwen. De U16 is een hele talentvolle lichting, met allemaal U14 en U15 meiden, waarvan er een paar ook in de voorselecties van Oranje zaten. Ik kan nog niet echt inschatten hoe we het gaan doen in vergelijking met andere ploegen, want ik ken het niveau niet echt en heb mijn ploeg ook nog niet compleet gezien.’

Eredivisie
En waar we zeiden druk, bedoelen we ook echt druk, want Kieftenbeld blijft ook bij Jolly Jumpers actief. ‘Ja, we gaan met een verjongde ploeg opnieuw de U20 eredivisie in. Er gaan wat meiden naar de dames die terug zijn in de promotiedivisie en ik krijg de besten van de U18 erbij. Wordt boeiend om te zien hoe we ons kunnen gaan ontwikkelen’ zo stelt Kieftenbeld. En ook hoe het allemaal in elkaar gaat passen! Want hoe krijg je dat in een week gepropt? ‘Op maandag heb ik eerst training in Zwolle tot vijf uur, en daarna is het door naar Tubbergen. Op vrijdag wordt het ook eten in de auto, en de rest van de week is het één van beide ploegen. Het coachen moet nog bekeken worden, want daar zou overlap in kunnen liggen. Maar als Jumpers en Landstede samen vallen dan gaat de ploeg uit Tubbergen voor.’ Landstede heeft in ieder geval al een goede partner gevonden voor Kieftenbeld, want ex eredivisiespeler Edwin Luijkx, in zijn tijd een meer dan gereputeerde schutter, is ook bij het team betrokken.

Almelo
‘Ik heb natuurlijk ook nog de basketballschool in Almelo, daar gaan we drie ochtenden in de week met een aantal meiden een uur fysiek en een uur met bal trainen, en op vrijdagochtend heb ik papa-ochtend, dat is de belangrijkste van allemaal’ zegt de vader van Sam. ‘We hebben een leuke groep vrijwilligers in Tubbergen, en daar gaan we ook nog een beetje trainers begeleiden, zodat het kader daar wat meer body krijgt.’ Al met al een mooie lading uitdagingen voor de winnaar van het zilver in de VU20 afgelopen seizoen. ‘Ik heb er zin in!’ Jumpers en Landstede kunnen aan de bak!

]]>
http://www.ibasketball.nl/coach-kieftenbeld-gaat-wat-nieuws-doen/feed/ 0
300 http://www.ibasketball.nl/300-2/ http://www.ibasketball.nl/300-2/#respond Tue, 16 Aug 2016 11:49:33 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=76422 Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Goed zo, Kroatië is door naar de kwartfinale in Rio. Daar treft het Servië, en dat belooft –hopelijk uitsluitend sportief- vuurwerk. Graag zo’n wedstrijd als Argentinië – Brazilië.

De Brazilianen overleefden de poulefase dan weer niet, nota bene als gastheer, en dat zal in het toch redelijk basketbalgekke land best hard zijn aangekomen. Ook een andere kwartfinale levert een leuke burenruzie op, als de Fransen en Spanjaarden het tegen elkaar opnemen.

Stappen
Frankrijk deed het in Rio uitstekend tegen Amerika, van wie iedereen inmiddels hoopt dat ze een keer verliezen. Gek is dat. We zijn allemaal NBA-fans maar toch gunnen we deze verzameling ‘sterren’ weinig. Ik ook niet. USA speelt niet het beste basketbal maar heeft net te goede spelers om te verliezen. Net aan. Voorlopig. Suikerbroodbasketbal, noemde de nog steeds in grootse vorm stekende Mart Smeets het spel van de Amerikanen; het is wel lekker maar je zit er zo snel vol van. De hautaine houding van de heren helpt ook niet mee (hoe leuk is het om het gezicht van Coach K te zien als het tegenzit?). Wat ze dan wel weer slim hebben gedaan is zelf hun onderkomen regelen –een luxe cruiseschip– zodat ze de andere olympische atleten in ieder geval niet wakker maken na een avondje stappen.

Taart
Intussen speelde een groepje landen die het niet tot Rio hebben geschopt een toernooi in Georgië. Nederland verloor in Tbilisi van Georgië, Rusland en Oekraïne, maar dat geeft niet. Nuttige oefenwedstrijden tegen serieuze basketballanden, zolang we straks maar van de Denen, Duitsers en Oostenrijkers winnen als het erom gaat. In het oosten van Europa vierden twee Orange Lions een mijlpaal. Arvin Slagter bereikte het fraaie aantal van 100 interlands tegen Georgië en twee dagen later was er Taart voor Toon.

300 stond er op het oranje baksel, en dat staat voor het aantal officiële wedstrijden dat Van Helfteren met de nationale ploeg heeft meegemaakt. 207 als speler, 93 als coach. Sinds Van Helfteren zich in 1971 (ik heb de cijfertjes van Jacob Bergsma, met dank daarvoor) voor het eerst met Oranje ging bemoeien, moet hij toch vaak het idee hebben gehad een ongelijke strijd te voeren. Zelfs in de rijke sponsorjaren van het polderbasketbal was het Nederlands team een ondergeschoven kindje. Van de nationale bond heeft de ploeg het nooit moeten hebben. Koddig was het bijna dat Oranje zich plaatste voor het EK terwijl de NBB net het team had ‘afgestoten’. Dankzij een paar mensen in het bedrijfsleven met een basketbalhart, en met de steun van onder meer Van Helfterens ‘beef brother’ onder de Leidse borden Bert Kragtwijk, bleven de Orange Lions bestaan en maakten ze zelfs op het EK 2015 de nodige indruk.

Hookshot
Als speler was Van Helfteren onder meer belangrijk bij de plaatsing voor het EK van 1983. In 1982 won Nederland de ‘Challenge Round’ in ik meen Portugal en mocht het zodoende meedoen in Frankrijk een jaar later. Daar werd Oranje pardoes vierde van Europa, overigens zonder zijn twee meest ervaren internationals. Kees Akerboom was geblesseerd en Van Helfteren gepasseerd. Ter voorbereiding van deze column kom ik vaak in een ‘rabbit hole’ op Internet terecht en daar zag ik hem in 1987 nog een prachtig hookshot maken tegen Israël, ook op een EK. ‘De oude Toon!’, juicht Mart Smeets in de samenvatting.

Blij
Driehonderd keer heeft Van Helfteren Nederland al vertegenwoordigd op het hoogste niveau, waarvan precies nul keer als fullprof. Dan moet je toch erg veel van je sport en je land houden. Het is te hopen dat we straks ook nog nummer 400 mogen vieren, maar eerst komt deze zomer de 100ste als coach. Zoals bekend vindt hij dit soort mijlpalen trouwens een stuk minder belangrijk dan het winnen van interlands. Nadat Oranje op 17 september Duitsland heeft verslagen (ik blijf onverminderd optimistisch) kunnen Slagter, Van Helfteren en al die andere Lions hopelijk (weer) een EK aan hun cv toevoegen. Dan hoef ik niet meer alleen blij te worden van een groot basketbaltoernooi waar Nederland niet aan meedoet.

]]>
http://www.ibasketball.nl/300-2/feed/ 0
Morgen (wo.) 18:00 TV-publiek Leiden gezocht! http://www.ibasketball.nl/morgen-wo-1800-tv-publiek-leiden-gezocht/ http://www.ibasketball.nl/morgen-wo-1800-tv-publiek-leiden-gezocht/#respond Tue, 16 Aug 2016 09:32:33 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=76417 **** OPROEP ****
Morgen, op woensdag 17 augustus om 18 uur, wordt er in de Vijf Meihal een TV-commercial opgenomen voor Qmusic (NL). Met de Orange Lions!

Wij zijn op zoek naar zo veel mogelijk publiek! Heb je zin hierbij te zijn? Meld je dan nu aan! Stuur een email naar info@oranjebasketball.com met daarin je naam, je leeftijd en met hoeveel personen je komt.
We filmen de commercial direct na de training. Geef je dus snel op!

Dresscode: … oranje … wat anders 😉 !

Bron: Facebook Oranje Basketball.

]]>
http://www.ibasketball.nl/morgen-wo-1800-tv-publiek-leiden-gezocht/feed/ 0
Interview met MU20 bondscoach Ferry Steenmetz http://www.ibasketball.nl/interview-met-mu20-bondscoach-ferry-steenmetz/ http://www.ibasketball.nl/interview-met-mu20-bondscoach-ferry-steenmetz/#respond Fri, 12 Aug 2016 21:59:59 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=76358 MU20_2016_OXWwzhNE3UebJOIYn54Jww

Alweer ruim een week geleden rondde de Nationale Nederlandse Mannen Under-20 van 2016 het Europese Kampioenschap in de B-Divisie in het Griekse Chalkida af. Daarmee kwam een einde aan (minimaal) tien intensieve weken hard werken voor spelers en staf. Aart Dekker sprak uitgebreid met de bondscoach.

Iedereen die hoofdcoach Ferry Steenmetz een beetje kent, weet dat hij dit soort coachklussen -trouwens veel andere werkzaamheden als coach ook- het meest intensief van iedereen opvat en uitvoert. Op de laatste avond van het toernooi -Griekenland was net bezig in een ongelofelijke run alsnog Kroatië te verslaan, terwijl het in de eerste helft absoluut kansloos leek- vond Steenmetz tijd om het afrondende ‘wrap-up-interview’ te geven. Dit nadat we hem gedurende het toernooi de meeste dagen ook al kort spraken.

In het ‘preview-interview’ ruim een week voor de eerste wedstrijd zei de coach al een aantal interessante dingen, zoals:

–“…dit jaar is de MU20 een proces, waar het vorig jaar om resultaat ging…”
–“…deze groep geeft mij weer energie om te coachen; het is een van de meest positieve, hard-werkende en ‘eager to learn’-groepen die ik heb meegemaakt; de sfeer is goed, we hebben veel lol met elkaar, en iedereen gunt de ander alles…”
–“…geen idee waar we uit kunnen komen in het EK; de Groep (met daarin Kosovo, Griekenland, Ierland, Groot-Brittannië en Albanië (AD)) is de meest kansrijke voor een team zoals wij, maar of we al ver genoeg zijn in onze ontwikkeling…?”

Mijn ervaring met Ferry Steenmetz is, dat als je de juiste vragen stelt op het juiste moment, en als je bereid bent te zoeken naar wat de soms ietwat ‘Orakelende Coach’ bedoelt, er hele interessante zaken uit zijn mond kunnen komen. En omdat ik als Ex-Scout van het Internationale Jeugdbasketball en de MU20B in het bijzonder juist in het proces -zowel in de ontwikkeling van een team, als in die van alle individuele spelers- geïnteresseerd ben, verzamelde ik in de laatste dagen van het 21-teams-tellende toernooi een aantal vragen waarop de antwoorden van Steenmetz de echte liefhebbers en geïnteresseerden wellicht iets om over na te denken zouden kunnen bieden. Hier komen ze:

Vraag:
Ferry, kan je het hele proces vanaf ‘de lijst van 51’ tot en met vandaag in fasen -in steekwoorden- benoemen?

Antwoord Ferry Steenmetz:
1) ‘Onderzoeksfase’ (die noem ik tevens de ‘Verwachtingsfase’) – het opstellen van de lijst met namen die je uit gaat nodigen. Die ‘lijst van 51’, die zag er fantastisch uit!
2) ‘Realiteitsfase’ – als je erachter komt dat er meer afzeggers -en niet de minsten- zijn, dan mensen die wel op komen dagen…
3) Teleurstellingsfase over afvallers.
4) de ‘fase van het de Schouders eronder zetten’ – je moet het beste maken van de groep die je voor je hebt. Ook in deze fase en de volgende vielen er trouwens nog mensen af; onder andere door ziekte en blessures.
5) Hard-werk-fase – op basis van de groep die je beschikbaar hebt, maak je een plan – een programma – en dan ga je er keihard tegenaan.
6) ‘Leuk en toch mogelijkheden-/potentie-fase’ – ik zei het al vaak: deze groep wilde graag, werkte hard, zeurde niet en deed niet vervelend, ik zag veel progressie op de trainingen en later ook in de oefenwedstrijden (tegen niet de minste teams!). Dat gaf hoop…
7) Selectie-fase – voor een coach een van de vervelendste dingen die je moet doen, mensen wegsturen, maar het moet, het hoort er nu eenmaal bij…
8) de ‘Boven verwachtingfase’ – we hadden een fantastische stage, met wedstrijden tegen toplanden, in Israël; daar overtrof het team de meest positieve verwachtingen die ik had.
9) de ‘Pechfase’ – goede mensen die afvielen door blessures en ziekte, en belangrijke spelers die een belangrijk deel van het proces geblesseerd aan de kant moesten blijven.
10) de ‘Voorzichtigheidsfase’, tijdens de serie tegen Nederland-B en de stage in België – iedereen zo goed en zo kwaad als het ging heel krijgen en houden tot en met de eerste twee games op het EK, wedstrijd-drie en -vier waren immers bepalend voor ‘Top-8, of niet’!
11) de ‘Typisch Nederlandse net niet-fase’, of misschien moet ik het de ‘Mickey-Mouse-fase’ noemen – waarin de spelers en het team als geheel onvoldoende overtuigd van zichzelf waren…
12) …en nu word ik toch een beetje boos…nu – achteraf; de ‘Ervarings-/het kan wel-fase’…

Vraag:
Je hebt de afgelopen weken -zelfs afgelopen week nog- diverse keren gezegd: ‘deze groep trainen geeft me weer energie’; beschrijf dat eens wat uitgebreider voor de lezers? Ik stel deze vraag ook omdat ik de laatste dagen ook veel teleurstelling bij je zag.

Antwoord Ferry Steenmetz:
Omdat je acht weken lang een optimaal programma kan draaien, ‘2-per-day-trainingen’, mooie stages, spelen tegen goede teams. 24/7-basketball. Daar word je als coach wel happy van. Een groep die de planken uit de vloer loopt. Dan valt het daarna wel zwaar, als dan toch de overtuiging ‘dat het kan’ in de groep blijkt te ontbreken. En dat zie ik als een afspiegeling van basketball in Nederland. Je voelt je een roepende in de woestijn. Ik ben ervan overtuigd dat we het talent en de capaciteiten hebben om naar het topniveau toe te groeien – en dan bedoel ik ‘de Top’; Spanje, Duitsland, Turkije en de beste Oost-Europese landen..! Zo vaak heb ik het nog niet meegemaakt dat ik een optimaal programma kon draaien; ik ben er van overtuigd dat als we dat in 2015 hadden kunnen doen, we om de promotieplaatsen hadden meegedaan. Dit jaar was het programma optimaal, maar waren de spelers nog niet zover…“

Vraag:
Ik weet niet of je mijn laatste verslag al hebt gelezen?

Antwoord Ferry Steenmetz:
Nee.

Vraag:
Daar schreef ik over ‘Leiderschap’, dat dat misschien wel teveel ontbrak in dit team. Na de wedstrijd van vandaag -waarin spelers als Rens Butter en Freek Vos wel (duidelijk) het voortouw namen, meen ik bevestiging daarvan te zien. Kan je wat meer over dat facet -Leiderschap- zeggen in relatie tot dit team?

Antwoord Ferry Steenmetz:
Dat is soms moeilijk, zeker op deze leeftijd. Van de Promotiedivisie naar de Europese-top-jeugd (Rens Butter), dat duurt even. Voor Freek Vos; van een situatie waarin je een rolspeler bent, naar een situatie waarin je de leider van het team bent, dat is ook een omschakeling. Voor Jan Driessen -als stille leider- is het lastig geweest om drie weken geblesseerd te zijn geweest, en dan als aanvoerder leiding te moeten geven aan een team dat het weken zonder jou heeft moeten doen, dat is ook niet gemakkelijk.

Ferry Steenmetz:
Nog iets dat me van het hart moet; de ‘Wereld van het Fiba-basketball’ is in Nederland niet bekend – er zijn maar een paar mensen die die wereld echt kennen… In Nederland zijn er teveel eigen-belangetjes; we zijn niet samen bezig om het Nederlandse Basketball op een hoger plan te brengen. En dan bedoel ik de hele Pyramide van het Nationale Team; dat is niet alleen de top, maar ook de hele onderbouw: ik ben fan van iedereen die een bal in zijn handen heeft. Maar ik wil ook dat er een plaats komt voor basketball op hoog niveau -op het (aller-)hoogste niveau. Een CTO? Dat moet er komen! Maar er is daarnaast ook meer dan genoeg talent voor RTC’s. Het moet alle twee: ‘En-en!’ De meeste mensen onderschatten hoeveel talent we in Nederland hebben en we hebben ook goede trainers en coaches; maar ze moeten wel de middelen krijgen. Als die er komen, kunnen we -na een tijdje- echt meedoen met Spanje, Duitsland, etc.

Daarom zou ik graag zien dat iedereen die hart heeft voor het Nederlandse Basketball hier eens zou komen kijken -zo’n toernooi echt komen beleven, zonder na een teleurstellende nederlaag af te haken/negatief te worden: kom die kennis halen, en neem dat mee naar je eigen situatie; ontwikkelen en leren dus! Dat gebeurt te weinig, en dan zijn er natuurlijk weer gelijk diskwalificerende commentaren van die zogenaamde liefhebbers, die wel denken dat ze er kijk op hebben -verstand van hebben- maar er dus eigenlijk weinig of niets van begrijpen… Dat vind ik zo jammer…

Vraag:
Wat zijn je slotconclusies?

Antwoord Ferry Steenmetz:
Het was een echt en hecht team… Maar er was te weinig kwaliteit bij de individuele spelers om echt potten te breken tegen de sterkere teams op dit toernooi… Een echte driepunt-schutter -in vorm- was gewoon niet beschikbaar…we hadden geen wedstrijd met meer dan drie of vier rake driepunters, en het percentage overtrof geen enkele wedstrijd de 30% … De andere individuele stats; het is niet ongewoon bij Nederlandse teams dat de scores sterk gespreid zijn- maar na vijf wedstrijden een topscorer hebben die rond de 7pnt scoort; dat zegt veel… De positieve gedachte is: dat je met volhardend hard te werken, en de wil om beter te worden -zeker in Nederland- nog een heel eind kunt komen..! Dat wil ik deze spelers meegeven.

Ferry Steenmetz; bedankt!

AART DEKKER (met medewerking van Jan Lievaart bij het voorbereiden van dit en andere gesprekken)

Noot van Aart Dekker bij de hele serie betreffende de MU20B van 2016:
Toen ik de Preview schreef en daarvoor coach Ferry Steenmetz interviewde, stonden we samen stil bij het feit dat hij begon met een lijst van 51 spelers en dat kort voor aanvang van de MU20B de conclusie was dat van die lijst misschien wel de eerste twaalf om diverse redenen afgehaakt waren.

Het laatste dat Ferry en ik wilden, was dat de spelers die er WEL waren, het gevoel kregen dat ze ‘tweede keus’ waren. Uit wat gesprekjes links en rechts gedurende de afgelopen weken bleek dat die gedachte bij spelers en/of ouders wel zou leven. Ik wil nogmaals benadrukken dat dit een verkeerde interpretatie is van wat coach Ferry Steenmetz bedoelde te zeggen en wat ik heb opgeschreven.

Ooit schreef ik een Column met de titel ‘The Custodian’; deze ging over een speler die ik heel goed had leren kennen, en die het tot de NBA schopte -wat zeg ik, een speler die gezien zijn talenten een fantastische NBA-carrière had, en er steen-stinkend-rijk door werd; net als ‘onze eigen Dan Gadzuric’ dus. Deze man heet: Brian Cardinal en zijn bijnaam was dus ‘The Custodian’ (de conciërge) … why? Because he was always mopping the floor!

Deze fantastische kerel zal ik me altijd herinneren, mede dankzij zijn rake uitspraken. Zo zei hij eens in een interview: “There are players that start to work hard, when given a chance. I always work hard to get a chance!”

De spelers van de Oranje MU20 van 2016 waren geen ‘Tweede keus’. Ze werkten hard, er kwamen afvallers, en toen waren zij de ‘Beste twaalf beschikbaar’, dus de Oranje MU20 van 2016! Nu nog wat meer zelfvertrouwen en zelfbewustzijn …

]]>
http://www.ibasketball.nl/interview-met-mu20-bondscoach-ferry-steenmetz/feed/ 0
iBasketball TV #26: Oranje, Rio, en alarmfase voor de DBL http://www.ibasketball.nl/ibasketball-tv-26-oranje-rio-en-alarmfase-voor-de-dbl/ http://www.ibasketball.nl/ibasketball-tv-26-oranje-rio-en-alarmfase-voor-de-dbl/#respond Fri, 12 Aug 2016 15:04:57 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=76352 Weer een heerlijk uurtje BBall-talk! Ferry analyseert de Oranjes, zowel de U20 als de U18 en het ‘grote’ Oranje.

Ivo maakt zich zorgen om de staat van de DBL, en Arie tovert in het kader van Rio een Oscar Schmidt-anecdote uit de oude doos. Er is veel gebeurd in de basketballzomer van 2016, en dan is ‘Rio’ pas halverwege en moet de EK-kwalificatie bij de mannen nog komen. Gaan de Lions het redden? Arie onderwerpt de coaches aan het gevreesde Ja-Nee. Gaan de mannen van Toon & Jones naar EuroBasket 2017!?

Voorkeur voor de audio-only versie? De Podcast-mp3 download je hier.

]]>
http://www.ibasketball.nl/ibasketball-tv-26-oranje-rio-en-alarmfase-voor-de-dbl/feed/ 0
Olympisch vuur http://www.ibasketball.nl/olympisch-vuur/ http://www.ibasketball.nl/olympisch-vuur/#respond Tue, 09 Aug 2016 11:10:58 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=76268 Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Wat een heerlijke wedstrijd was Kroatië – Spanje. Wat leuk ook dat de Kroaten wonnen. Ik ben nu twee zomers te gast geweest in hun basketballiefhebbende land en ik voelde me daar bijzonder thuis.

Niet dat ik iets tegen de Spanjolen heb overigens, want sinds zij Leiden niet meer belegeren (3 oktober 1574) gun ik ze het allerbeste, en geniet ik ook van hun manier van basketbal spelen. Wat heb ik eveneens genoten van het commentaar en het olympisch vuur van Mart Smeets, die precies de juiste toon vond om de fraaie beelden te begeleiden.
Ik weet wel dat hij hierna met pensioen gaat/moet, maar kunnen we over vier jaartjes niet toch stiekem een ticket en hotelkamer boeken voor de grand old man? Dan is hij pas 73, moet makkelijk kunnen. Gewoon weer alleen voor het basketbal, al zou ik het ook niet erg vinden om een wielercommentator te horen die weet wat er gebeurt. Eventueel Toon als analist erbij, mocht hij niet hoeven coachen dan? Dat Mart naar Hamilton vraagt en Toon begint met Gggg…mme, alvorens een heldere analyse te geven?

Dream Team
Het kijkspel was vele malen interessanter dan de klinische manier waarop de VS van China won en waarschijnlijk alle poulewedstrijden naar zijn hand gaat zetten. U bent het, basketbalvrienden, hopelijk toch met mij eens dat we dit geen Dream Team mogen noemen? Er was maar één Dream Team, en dat was de equipe van 1992. Magic, Bird, Jordan, Malone, Ewing, Barkley, Mullin, Drexler, Robinson, Stockton, Pippen en, nou ja, ehm, Laettner.
De enige superster van die tijd die ontbrak was Isiah Thomas, de wereldguard van Detroit. Die had echter een ‘fittie’ met Jordan en de beste aller tijdens woord was wet, hoe kinderachtig hij ook kon zijn af en toe.
In 1992 mochten voor het eerst de profs meedoen. Ja, want tot die tijd namen er uitsluitend amateurs deel aan de Spelen. Right. Drazen Petrovic was natuurlijk eigenlijk overdag filiaalmanager van een supermarkt, Nikos Galis basketbalde gratis naast zijn baan als taxichauffeur in Thessaloniki en alle Spanjaarden en Italianen betaalden contributie terwijl zij bij clubs als Tracer Milano en Real Madrid speelden. Zo zijn wielrenners ook pas na 2000 doping gaan gebruiken. Maar ik dwaal af.

Progressie
Wat zou ik het NMT graag eens op de Spelen zien. Het is er nog nooit van gekomen. In 1976 waren ‘we’ er bijna. Nederland versloeg tijdens het POT in het Canadese Hamilton Brazilië (!), en was een zege op Tsjecho-Slowakije verwijderd van ‘Montreal’. Het feest na afloop/de pure uitputting (*doorhalen wat niet van toepassing is) stond in de weg van volgend succes, de Tsjechen gingen wel en Oranje niet.
Het huidige mannenteam zou wel wat steun van het NOC*NSF kunnen gebruiken en verdienen. De basketbalbond heeft een paar jaar geleden ingezet op het vrouwenbasketbal. Ik meen zelfs een keer iets van Road to Rio gelezen te hebben als slogan, en met je ambities tonen is niets mis. Helaas lijkt de progressie nu te stokken, hoewel er bij de vrouwen wel een opleidingsprogramma is. Ik word enigszins jaloers als ik naar de Nederlandse volleybalsters kijk en denk dan voortdurend, dat we zoiets in het basketbal ook wel hadden kunnen hebben, inmiddels. En als ik die Lonneke Sloetjes omhoog zie gaan (laatst smashte ze bijna een Chinese in tweeën), wil ik haar onmiddellijk een basketbaltenue aanmeten.

Gegokt
Ook heeft de bond gegokt op 3 tegen 3, zeg maar de beachvolleybal-variant van basketbal. Helaas, geen olympische sport geworden, ook niet over vier jaar. Even onder ons en het zal de leeftijd wel zijn: ik heb er niet veel mee. Ja, leuk om in de zomer te doen – ik heb ook leren basketballen op een pleintje, maar geef mij maar vijf tegen vijf over een heel veld. ‘We’ zijn er overigens wel goed in, dat 3×3, dus misschien moet ik niet zeuren.
Laatst mocht ik voor het Leidsch Dagblad de rolstoelbasketbalster Evelyn van Leeuwen interviewen. Zij begint op haar 44ste aan haar vierde Paralympics. In die tak van sport speelt Nederland wel mee om een basketbalmedaille (en draait daarvoor keurig een fulltime programma). Hoewel Smeets er geen verslag van zal doen, ben ik wel van plan te gaan kijken.

]]>
http://www.ibasketball.nl/olympisch-vuur/feed/ 0
Sterretjes http://www.ibasketball.nl/sterretjes/ http://www.ibasketball.nl/sterretjes/#respond Tue, 02 Aug 2016 09:35:13 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=76195 Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Vreest niet, dit wordt een keurige column. Ik wilde, op het gevaar af dat de FIBA al mijn toekomstige accreditaties intrekt, wel even klagen over het beleid van de wereldbasketbalbond met betrekking tot spelers met een dubbel paspoort.

In het Nederlands basketbalteam spelen twee van dit soort jongens, Nicolas de Jong en Bryan Alberts. Mannen toch wien Neêrlands bloed door d’aderen vloeit, vanwege hun Nederlandse vaders. Van de FIBA mogen vooralsnog de halve Fransman en de halve Amerikaan niet tegelijkertijd voor Nederland uitkomen.
De Orange Lions hebben de spelerslijst naar de internationale bond opgestuurd en naar verwachting komen er achter de namen van ‘Lejeune’ en Alberts sterretjes. Slechts een zo’n bijna-gebrandmerkte international tegelijk mag de bondscoach opstellen in een kwalificatie-interland.

Staart
Het voordeel, zo u wilt, is dat we het nu in ieder geval van te voren weten. In tegenstelling tot 2013, toen Mohamed Kherrazi en Sean Cunningham beide ‘sterspelers’ waren maar dat gegeven niet bij de Nederlandse basketbalbond bekend was. En dus al het goede werk dat toen ook al was verricht, om de kat zijn staart bleek. Niet Nederland maar Estland mocht verder, maar ik wil de bloeddruk van de bondscoach hiermee niet achteraf nogmaals verhogen dus laat ik het hierbij.
Het is mode voor veel landen om een ‘buitenlander’ in te lijven. Alsof je een Amerikaan haalt bij je club, zeg maar. Zo heeft de in New York geboren en getogen voormalig NBA-speler Andray Blatche sinds een paar jaar een Filippijns paspoort en heeft hij met dat land al meegedaan aan het WK. Bij het Georgië waar Oranje van won in de eerste wedstrijd van Eurobasket 2015 – ik had het voorrecht om in de Zagreb Arena te zijn die dag (en als u denkt dat ik ter gelegenheid van deze column deze wedstrijd niet heb teruggekeken, dan kent u mij niet goed genoeg. Ik kreeg een klein jaar na dato weer kippenvel) – speelde Jacob Pullen. Geboren in Illinois, college bij Kansas State, over heel Europa gespeeld behalve in … Georgië natuurlijk.

Trend
Deze trend begrijp ik niet goed. Waarom moeten nationale teams versterkingen kopen van buiten de grenzen? De sport is het toch juist, om het met landgenoten te doen? Het is wel jammer dat deze ontwikkeling zich niet decennia eerder heeft ingezet, want  ik kan er avonden aan besteden om te bedenken welke ‘Yanken’ Nederland vroeger had kunnen inzetten.
Ik bedoel niet Nederlandse Amerikanen als Plaat, Cramer, Woudstra, Faber, Van Essen, Bruinsma (kan een van mijn Groningse vrienden uitleggen waarom John Franken er nooit bij was?) en dergelijke, maar volbloed-Amerikanen. Had Nederland zich in 1976 wel geplaatst voor de Spelen (het scheelde in Hamilton toen maar een baardhaar van Toon van Helfteren, hij is er nog ziek van) als Owen Wells, Hank Smith of Gary Freeman het oranje hadden gedragen? Tijdens het rampzalig verlopen POT van 1988 had Holland toch zeker Paul Thompson kunnen gebruiken? Arthur Collins in Oranje? James Lister? Seamus Boxley (zou dat nog kunnen? Kan hij niet snel met een mooie Leidse trouwen? We hebben er genoeg!)?
Ik vind het raar dat De Jong (wiens naamgenoot heeft gezorgd dat we ook in 2034 weer een uitstekende off-guard in de gelederen hebben, begrijp ik) en Alberts niet worden gezien als pure Nederlanders, qua basketbal. En als de FIBA nergens een sterretje schrapt, moeten Toon en Sam straks kiezen tussen die twee.
Lekkere keuze. De in de Franse competitie actieve Nico de Jong is natuurlijk een uitstekende center voor Oranje, zeker nu Norel zich – weer, zucht – heeft afgemeld. Maar ook Alberts doet zich heel erg gelden. De guard van Gonzaga – hello John Stockton! – is eigenlijk het beste alternatief voor Charlon Kloof. Groot, sterk en vaardig. Pardon FIBA, maar het is bullshit dat ze niet beiden tegelijk het mooiste oranje mogen dragen, ook al spreken ze beter Frans en Engels dan Nederlands.

Massage
Het is juist leuk dat ik mij Nico de Jong kan voorstellen als een soort Inspector Clouseau (‘have you got a massage for me?’) en toch op de banken sta als hij Zaza Pachulia per ongeluk in het gelaat treft in de rebound. Ik wil dat hij een luie inlegger maakt op asssist van onze Alberts. Sorry hoor, schei uit met onze jongens sterretjes te geven. Ten eerste houd ik niet zo van die merktekens. En ik wil de beste Nederlandse basketballers lekker voor Nederland zien spelen.

Foto: copyright Hielke Biemond

]]>
http://www.ibasketball.nl/sterretjes/feed/ 0
Na twee weken: hoe staan de Orange Lions ervoor? http://www.ibasketball.nl/na-twee-weken-hoe-staan-de-orange-lions-ervoor/ http://www.ibasketball.nl/na-twee-weken-hoe-staan-de-orange-lions-ervoor/#respond Sun, 31 Jul 2016 20:02:05 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=76176 De Orange Lions hebben de tweede trainingsweek achter de rug ter voorbereiding op de EK-kwalificatiewedstrijden met Duitsland, Oostenrijk en Denemarken. Aan de selectie van coaches Toon van Helfteren en Sam Jones veranderde ten opzichte van de eerste dag eigenlijk weinig, en het heeft er alle schijn van dat dat verder zo blijft.

Alleen Ralf de Pagter, die niet fit in Leiden verscheen, moest snel het veld ruimen. Hij werd vervangen door Stefan Mladenovic. Die voegde zich bij EK-gangers Slagter, Kloof, Schaftenaar, Kherrazi, Franke en twee keer De Jong, en Koenis, Voorn, Van der Horst, Van der Mars en Alberts.

Charlon Kloof, die volgend seizoen zijn kunsten vertoont in het Macedonische Skopje, kon tegen het einde van de tweede week weer gedeeltelijk aan de teamtraining deelnemen. Oranje ging gaandeweg steeds meer vijf tegen vijf spelen tijdens de trainingssessies en de onderlinge wedstrijdjes werden ook steeds feller. De internationals werden wel een beetje rusteloos, gebrand als zij zijn op het spelen van echte duels. “Begrijpelijk, ik heb zelf ook liever wedstrijden”, zei Van Helfteren.

De bondscoach staat vooralsnog voor een dilemma. De spelerslijst is opgestuurd naar de FIBA en de verwachting is dat achter de namen van zowel Nicolas de Jong als Bryan Alberts een sterretje komt om aan te geven dat zij genaturaliseerde spelers zijn. Dit betekent dat zij weliswaar allebei bij de selectie mogen zitten, maar dat er per wedstrijd slechts een van hun twee op het scoresheet mag staan.

Mocht de FIBA beide spelers een aantekening geven, dan is het puzzelen geblazen voor de bondscoaches. Nico de Jong heeft dan wel zijn nut onder de borden bewezen maar ook Alberts maakt indruk in zijn eerste periode bij de A-selectie van Oranje. Na Kloof is bovendien de spoeling op de spelverdelerspositie wat dunnetjes.

Het nu dertien man tellende Nederland traint maandag en dinsdag nog in de Leidse Vijf Meihal, alvorens het Europa doorvliegt voor oefeninterlands. Polen is de eerste bestemming.

[foto homepage: Oranjebasketball.com] ]]>
http://www.ibasketball.nl/na-twee-weken-hoe-staan-de-orange-lions-ervoor/feed/ 0
Heya Den Bosch! http://www.ibasketball.nl/heya-den-bosch/ http://www.ibasketball.nl/heya-den-bosch/#respond Tue, 26 Jul 2016 10:24:20 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=76142 Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Het verlossende woord kwam: Den Bosch speelt aankomend seizoen opnieuw in de basketbaleredivisie. Zelfs voor een Leidenaar goed nieuws. De ploeg waarvan ‘we’ in het Leidse het liefste winnen moet natuurlijk wel beschikbaar zijn om te kunnen verslaan.

We staan aan de vooravond van het 40ste seizoen sinds de invoering van de play-offs en in al die tijd is het Leiden niet gelukt om Den Bosch te verslaan in een serie. Om vier decennia aan onkunde, pech en weet ik veel wat allemaal goed te kunnen maken, is het wel belangrijk dat de rivaal ook in dezelfde competitie speelt, wil je ‘m kunnen kloppen.

De ins en outs weet ik er niet van, maar ik vermoed dat het niet veel heeft gescheeld. Als je een persbericht naar buiten brengt waarin je het hebt over juridische verplichtingen, gevoelige gesprekken met schuldeisers en de afwikkeling met de fiscus, dan heeft het verdedigen van de pick and roll niet hoog op het prioriteitenlijstje gestaan de afgelopen tijd.

Econoom

Hoe is het verdomme mogelijk, denk ik meestal als ik dat soort berichten lees. Hoe bestaat het dat een club zoveel betalingsachterstand heeft? Er is bepaald geen groot econoom aan mij verloren gegaan, maar het lijkt me dat er veel meer is uitgegeven dan er is binnengekomen. Waarom nou toch? Want, voor de goede orde, het is niet echt normaal dat de schuldeisers een rij vormen tot om de hoek. Blijkbaar is het in sport al gemeengoed geworden dat je ver boven je stand leeft. En ben je ‘een naam’ in die sportwereld, dan kom je daar vaak mee weg. Natuurlijk speelt FC Twente volgend seizoen in de eredivisie, want die 781 miljard schuld die er was opgebouwd, lag aan het vorige bestuur! Nieuwe poppetjes, lange neus naar de mensen die nog geld dachten te krijgen en daar gaan we weer.

Nogmaals, geen idee van de Bossche situatie maar het financiële wanbeleid dat ik hierachter vermoed, straalt af op de rest van de eredivisie. Het valt al bepaald niet mee om in Nederland onze toch zo prachtige sport te vermarkten, maar een sponsor vinden die eerst oude schulden moet aflossen, is al helemaal lastig. En nodigt anderen bepaald niet uit om geld in een basketbalclub te pompen, terwijl we dat juist zo hard nodig hebben want van de (lokale) overheid hoeven we niets te verwachten. Even te druk met voetbalclubs nat te zetten.

Fenomenaal

Het zit ons in het basketbal ook niet mee, toegegeven. We hebben een paar fenomenale sponsors gehad in de loop der tijden. Parker, Nashua, Nationale Nederlanden o.a. (ja, we zijn weer even terug in de heerlijke ’70’s en ’80’s) en recenter bijvoorbeeld Zorg en Zekerheid. Ik ben blij dat ik op de site van het multimediale imperium dat iBasketball is, deze namen gewoon mag noemen, want van oudsher is het not done om in de pers over sponsors te praten.

Elke keer als ik onze wielrenners over het asfalt zie stuiteren, ik bedoel: als ik naar de Tour zit te kijken, valt me weer op dat de ongelukkigen van bijvoorbeeld de antihaaruitvalshampooploeg komen. Terwijl sponsornamen van basketbalteams in de pers meestal maar mondjesmaat genoemd mogen worden.

Voor het stukje (sorry) herkenbaarheid snap ik het. Als ik het in mijn verslag voor het Leidsch Dagblad alleen maar heb over SPM, snapt misschien niemand dat Leiden tegen rivaal Den Bosch heeft gespeeld. Aan de andere kant zouden we de sponsornamen best vaker mogen noemen, want ook basketbalvolgers danken hun bestaan aan de geldschieters in de sport en wellicht zelfs de media die zo’n sport volgen ook.

’s Lands grootste ochtendkrant maakte het vroeger vrij bont door te weigeren om sponsornamen weer te geven, zelfs tijdens de hoogconjunctuur van eind jaren zeventig, begin tachtig. P. Leiden had gewonnen. Als wraak spraken Mart Smeets en kompanen in die jaren over de T. Als ik het boek Verhaal Halen van/over Mart lees (en dat zou u ook moeten doen) was sportsponsoring vroeger bijna een vies woord.

‘Wij’ media zouden daar best soepeler in kunnen zijn naar mijn bescheiden mening. Maar elke keer dat een basketbalclub onder de vlag van wat voor goedbedoelende sponsor dan ook meer schulden opbouwt dan palmares, heeft de sport er weer een litteken bij. In de tussentijd kan Den Bosch een voorbeeld nemen aan Leiden.

Uitgenast

Wat? Ja, 29 jaar geleden speelde BS Leiden, dat zijn grote geldschieters had zien afhaken, met een wereldploeg in de eredivisie. Zonder buitenlanders, met ‘uitgenaste’ profs die eigenlijk semiprofs waren. Kragtwijk, Hagens, MVP Van Helfteren, u weet nog wel hopelijk. Uiteindelijk verloren ze in de halve finale van Nashua (ziet u hoe makkelijk dat tikt?) maar ze lieten wel een onvergetelijke indruk achter. Op mij, onder andere. Den Bosch kan nu weer zoiets doen. Met Akerboom en Wessels, ik zeg maar wat. En dan Toon als coach. Ik zou er niet eens mijn geld op zetten dat Leiden aan die lange losing streak een einde maakt.

]]>
http://www.ibasketball.nl/heya-den-bosch/feed/ 0