#1 Basketball Platform van Nederland http://www.ibasketball.nl Fri, 02 Dec 2016 11:23:44 +0000 nl hourly 1 http://www.ibasketball.nl/wp-content/uploads/2015/11/favicon.png #1 Basketball Platform van Nederland http://www.ibasketball.nl 32 32 De Kristallen Bol: Kadotjes van de Sint dit weekend? http://www.ibasketball.nl/de-kristallen-bol-kadotjes-van-de-sint-dit-weekend/ http://www.ibasketball.nl/de-kristallen-bol-kadotjes-van-de-sint-dit-weekend/#respond Fri, 02 Dec 2016 11:23:05 +0000 http://ibasketball.nl/?p=77930  

Allereerst terug naar vorig weekend, waarin zoals voorspeld Binnenland de volgende ronde van de beker bereikte. Zoals verwacht had het een taaie tegenstander aan Hoofddorp dat zichzelf ook nu weer lekker in de wedstrijd hield. Opnieuw waren er drie sterke kwarten van de bezoeksters, die met een kleine voorsprong het vierde en beslissende kwart ingingen. Toen kwam de blauwe brigade uit Barendrecht toch nog op stoom en sleepte de punten uit het vuur.

Het bekeravontuur gaat in Barendrecht dus nog even door en ze treffen in de volgende ronde Landslake Lions of HSV Basketball Haren. Even afwachten dus maar ook daar liggen dan weer kansen voor de jonge ploeg.

 

Preview speelronde 9

 

Solar Systemen/Grasshoppers vs Landslake Lions                                                                        Katwijk

Afgelopen week was ik getuige van de wedstrijd tussen Grasshoppers dames 1 en Royal Eagles. Daar waren Mia Hordijk en Ilse Kuijt starters en was Ilse ook nog eens gedeeld topscoorder in de wedstrijd met 13 punten in maar 18 minuten. Als je die meiden zo vrij en frivool ziet spelen zou je toch denken dat ze in de U20 elke tegenstander door de gehaktmolen trekken? Toch heeft de formatie van vd Bilt een lastig seizoen. Het lijkt niet helemaal vlekkeloos te lopen in de ploeg en de resultaten missen de overtuigingskracht van het afgelopen seizoen. Lions is ook een ploeg met ups-and-downs. De meiden van Hirman wisselen volwassen momenten af met kinderlijke foutjes en dat is eigenlijk wel logisch ook. Maken duidelijk stappen en dat draagt bij aan het goede beleid dat er wordt gehanteerd in Landsmeer. Of ben ik de enige die heeft gezien dat de U16 bovenaan staat in hun competitie en dat het nieuwe experiment met het jonge dames 2 in de promotiedivisie ook zijn vruchten begint af te werpen. Chapeau!

Wat betreft deze game, ik acht Grasshoppers toch sterker. Als Lions erin slaagt lang in de game te blijven hangen kan het nog spannend worden maar als Kuijt en Hordijk scherp zijn moet dit een easy win zijn voor de thuisploeg….

Solar Systemen/Grasshoppers +26

 

BV Hoofddorp vs Almonte                                                                                                                       Hoofddorp

In Sinterklaasweekend 2016 gaat er een verrassing plaatsvinden in Hoofddorp. Ooh kom maar eens kijken wie er met het roze papiertje aan de haal gaat bij de ontmoeting Hoofddorp – Almonte. De punten blijven in Hoofddorp. Almonte heeft moeite met tactisch sterk georganiseerde en verdedigend sterke ploegen en ze treffen de beste in dat kaliber dit weekend. Dat klinkt gek als je naar de ranglijst kijkt maar ik geloof daar heilig in. Week in week uit weet Hoofddorp de tegenstander te ontregelen en in een wedstrijd waarin ze niets te verliezen hebben… Wanneer het scorend naar behoren is bij de thuisploeg en het verdedigend de rijen weer sluit krijgt coach Guldemeester een vervroegt cadeau van zijn formatie. Ik kijk nu al uit naar de foto die ongetwijfeld op facebook gaat verschijnen als Almonte toch de punten in de tas naar Brabant brengt…..

BV Hoofddorp +3

 

Dozy BV Den Helder vs Binnenland                                                                                                     Den Helder

Na een goede seizoenstart is het wat rommelig in Den Helder. Ik heb in de afgelopen 4 weken de dames, u20 en u18 van Dozy zien spelen en opvallend is de bezetting van de bank. Veelal weinig speelsters die fit zijn, veel speelsters die toeschouwer zijn op eigen bank, aangevulde ploegen met jonge meiden. Voor de ontwikkeling prima, voor de resultaten wat minder. Dat zal toch voor onrust zorgen in het kopje van Noord-Holland, waar ze eigenlijk presteren gewend zijn. De ook in het blauw acterende bezoeksters vormen al een aantal weken de ploeg in vorm. Dikke winst op Lions, knappe winst in Tubbergen, rondje verder in de beker, het gaat Appers allemaal behoorlijk voor de wind. Nu kan het in Den Helder flink waaien maar ook hier weer in de zeilen van de hoogstwaarschijnlijk in het wit spelende bezoekende ploeg. We gaan het zien…

Binnenland +16

 

Is er misschien nog een pepernotentoernooi georganiseerd door CTO, Rotterdam, Jolly Jumpers en HSV Haren? Dit keer liefst 4 ploegen met een vrij weekend. Ik weet niet of ook de NBB dit stukje tekst onder ogen krijgt maar persoonlijk vind ik dat de indeling van de competitie en wedstrijden wel wat aandacht vereist komend seizoen.

 

Geniet van het Sinterklaasweekend en tot volgende week!

]]>
http://www.ibasketball.nl/de-kristallen-bol-kadotjes-van-de-sint-dit-weekend/feed/ 0
Aanstaande Zaterdag topper in Heren Eerste divisie. http://www.ibasketball.nl/aanstaande-zaterdag-topper-in-heren-eerste-divisie/ http://www.ibasketball.nl/aanstaande-zaterdag-topper-in-heren-eerste-divisie/#respond Fri, 02 Dec 2016 08:54:23 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=77919 Aanstaande zaterdag word in Wijchen de wedstrijd Wyba vs Virtus gespeeld.                                                                 Beide teams staan op de 1ste plaats met 14 punten. Na de wedstrijd Na de wedstrijd is er gelegenheid om met de spelers een drankje te drinken met live muziek van DJ & DREW. De wedstrijd begint om 20:15.

BE THERE. Sportcentrum Arcus in Wijchen.

Kun je er toch niet bij zijn? De wedstrijd word live uitgezonden via deze link. Om 20:00 gaan wij live.

 

]]>
http://www.ibasketball.nl/aanstaande-zaterdag-topper-in-heren-eerste-divisie/feed/ 0
Opnieuw een driepunter voor Popelier http://www.ibasketball.nl/opnieuw-een-driepunter-voor-popelier/ http://www.ibasketball.nl/opnieuw-een-driepunter-voor-popelier/#respond Thu, 01 Dec 2016 13:04:26 +0000 http://ibasketball.nl/?p=77890
Het genre sportboeken wordt de laatste jaren nogal eens bezoedeld door veelal ex sporters die uit de school klappen over het een of ander aan dingen die niet goed gegaan zijn in hun carriere. Van de verslaving van Wim Kieft, de gokschulden van Andy van der Meijden of de handdoekjes van Thomas Dekker. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen.Jarry Popelier, die eerder al excelleerde met ‘De Ommekeer’ (2012) en ‘Dunk dat Bord kapot’ (2009) is opnieuw de scribent van dienst die met korte persoonlijke intermezzo’s met Kees Akerboom en Stefan Wessels een document heeft samengesteld dat niet alleen als aardig naslagwerk dienst doet , maar de lezer ook echt meeneemt naar de betreffende dag in het verleden en als het ware als bijstaander het gesprek met Akerboom en Wessels aangaat.

In de playoff finale innoveert Popelier door in plaats van met Kees Akerboom een mailwisseling op te zetten met mevrouw Akerboom en de lezer weer dicht bij de ploeg te laten in een uitermate vermakelijke mailwisseling tussen beiden waarin mevrouw Akerboom (zelf ook een meer dan verdienstelijk basketbalster) de spagaat schetst waarin ze als moeder, vrouw-van en supporter tijdens de playoffs verkeert. Ook dat is topsport en het pleit voor beiden dat ze dit op een goed leesbare prettige manier samen weten neer te zetten.

‘Vandaag is zwart’ beslaat drie seizoenen en had misschien wat meer pagina’s mogen brengen over zo’n lange periode maar is voor zover wij inschatten meer bedoeld als kijkje achter de schermen in de topsportorganisatie in den Bosch die , en laten we de mannen in kwestie daarvoor uitgebreid fêteren (dankjulliewel Bob van Oosterhout en Jos Frederiks) op meesterlijke wijze doorgestart is, en weer een goede vibe in de Maaspoort brengt.

In diezelfde Maaspoort is vrijdagavond 2 december om 20.00 uur in de businessclub van New Heroes de uitreiking van het eerste exemplaar van ‘Vandaag is Zwart’. Het boek kost slechts 15 euro en zal zo vernamen wij van een oude bebaarde man uit Spanje, uitstekend staan op de bestellijstjes tijdens de feestdagen. Wij bevelen de titel in ieder geval van harte aan, en hopen dat Popelier nog lang door blijft gaan met het schrijven van basketballjaarboeken, want daarvan zijn er nooit genoeg.

Aanmelden om bij de ‘doop’ van het boek te zijn is gratis en kan via info@newheroesbasketball.com. En mocht u nou niet bij de doop kunnen zijn dan is het boek na te bestellen via hetzelfde adres.

]]>
http://www.ibasketball.nl/opnieuw-een-driepunter-voor-popelier/feed/ 0
TBG Dragons door naar halve finale http://www.ibasketball.nl/tbg-dragons-door-naar-halve-finale/ http://www.ibasketball.nl/tbg-dragons-door-naar-halve-finale/#respond Thu, 01 Dec 2016 11:38:45 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=77903 TBG Dragons speelde afgelopen zondag de thuiswedstrijd tegen Den Bosch. TBG trok aan het langste eind en staat in de halve finale van de beker en neemt het op tegen Harlemlakers uit Amsterdam.  de andere  halve finale is tussen Rotterdam en Zwolle.

Kim Hermens was aanwezig en maakte de volgende samenvatting.

 

]]>
http://www.ibasketball.nl/tbg-dragons-door-naar-halve-finale/feed/ 0
Hoe nu verder? http://www.ibasketball.nl/hoe-nu-verder/ http://www.ibasketball.nl/hoe-nu-verder/#respond Thu, 01 Dec 2016 07:00:24 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=77893 Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Het is met het grootste genoegen dat wij ons ongelijk kenbaar maken. Jawel, ik zat mis, was abuis, had het bij het verkeerde eind. Mijn bange voorgevoel dat de Bondscoach straks geen bondscoach meer zou zijn, klopte niet.

Mea culpa. Ik vermoedde dat men van Toon van Helfteren af wilde. Het bleek niet zo, dus zoals beloofd sorry. Zoals ook aangekondigd: geen excuses voor mijn kritiek op de lengte van de beraadslagingen. Het heeft langer geduurd dan dit basketbalboegbeeld verdiende (overigens, iemand mag een mooie staat van dienst hebben en een fatsoenlijk mens zijn, alleen om sentimenten hoef je van mij niemand aan te stellen; ook en/of vooral zijn recente prestaties geven daar aanleiding toe).

Vernieuwing
Ik denk niet dat het een makkelijke beslissing is geweest, of een unanieme. Uit de opmerkingen in het persbericht over de verdere invulling van de staf van Oranje, met termen als lange termijn en ontwikkelingen, proefde ik een sterke hang naar vernieuwing. Is eerst de optie onderzocht om meteen te vernieuwen? We zullen het waarschijnlijk nooit weten. De kans lijkt me aanwezig dat de nieuwe assistent dan wel ‘associate headcoach’ in 2019 de baas wordt, en dat is op zich dan wel weer goed beleid.

En hoe nu verder? De mensen van het NMT moeten nu het prijskaartje dat hangt aan het beleid dat ze willen voeren, zien te bekostigen. Tijdens de recente bondsvergadering bleek dat zoiets niet eenvoudig gaat worden. Had ik ook niet verwacht. De NBB nam een groep initiatiefnemers die een goed plan hadden bedacht om meer geld voor de mannenploeg bijeen te krijgen, de wind uit de zeilen door tijdens de ledenvergadering opeens met 25 duizend euro extra aan te komen. ‘Het betere schraapwerk’, werd er gezegd, wat niet duidt op enige structuur, maar goed.

Topsport
Voorstellen om het budget van het mannenteam verder te verhogen, haalden het niet. Er werd daarna wat gefoeterd op de ‘breedtesport’, die het de ‘topsport’ moeilijk maakt. Ik heb begrip voor die sentimenten, al denk ik ook dat het belangrijk is dat de ‘topsport’ niet neerkijkt op de ‘breedtesport’. Ik hoef hier niemand uit te leggen hoeveel contributie je moet neertellen voor faciliteiten die die naam niet eens waardig zijn. Voor topsport zijn sponsors nodig, dan wel in de vorm van bedrijven, dan wel lokale overheden, dan wel het NOC*NSF, het liefst een combinatie van die dingen.

Gekke jongens
Mocht er serieus geld worden gegenereerd, dan moeten er vele noden worden gelenigd. Onder anderen het vergoeden van de tot nu toe voor de eer spelende internationals. Mocht ik ruim in de slappe was zitten, de eersten die ik een helpende hand zou toesteken waren die gekke jongens die onbetaald hun hart eruit spelen voor Oranje. ‘Zo’n Worthy de Jong, die doet dit allemaal om niet? Jongens, we gaan zo vergaderen over hoe we dit buitengewoon sympathieke team kunnen helpen.’
Spelen voor je land is natuurlijk geen commerciële bezigheid, maar de tijd en inzet dienen wel beloond. Het is maar goed dat ik het niet voor het zeggen heb trouwens, want anders zou er een ongelijke beloningsstructuur van kracht zijn. Eerst geld naar de De Jongs, Kloofs, Slagters, Kherrazi’s en dat soort mannen. Gasten die gewoon komen opdraven, ook als er geen EK wordt gespeeld.

Model
Het nog op te richten CTO aan de mannenkant zal volledig worden geleid door het NMT. Ik ben razend benieuwd op welke leest ‘ons’ opleidingsmodel geschoeid gaat zijn straks. Want in het wilde weg maar een beetje gaan zitten opleiden, dat kan natuurlijk niet! Hoe komt de polderbasketballer van straks eruit te zien, na zijn opleiding? Wat is het voorbeeld? De NBA of de Euroleague?
Of is goed basketbal goed basketbal? Na de uitschakeling van Oranje in Zagreb, schreef ik dat we in Nederland vooral weer moeten leren schieten. En leid vooral ook centers op! Ik las ergens dat er qua CTO vooral met lange mannen gewerkt gaat worden. Een post die wat kan, maakt het leven voor zijn schietgrage ploegmaats makkelijker.

Lessen
Natuurlijk is een CTO in de eerste plaats een individueel programma, maar hopelijk ligt ook straks onze kracht bij het collectief. Geen Selfie-basketbal alsjeblieft. We verdedigen met elkaar en we vallen met elkaar aan, daarbij wel gebruikmakend van ieders specifieke kwaliteiten. De lessen van de huidige bondscoach indachtig.

]]>
http://www.ibasketball.nl/hoe-nu-verder/feed/ 0
Officiating is cool! Scheidsrechtersclinic op 7 januari in Bemmel http://www.ibasketball.nl/officiating-is-cool-scheidsrechtersclinic-op-7-januari-in-bemmel/ http://www.ibasketball.nl/officiating-is-cool-scheidsrechtersclinic-op-7-januari-in-bemmel/#respond Wed, 30 Nov 2016 12:04:22 +0000 http://ibasketball.nl/?p=77885 Er is al enige tijd een ontwikkeling gaande in scheidsrechtersland waarbij er steeds meer mensen kiezen voor het vak van scheidsrechter. Officiating is Cool heet dat in hippe termen, en op 7 januari aanstaande in Bemmel (de Schaapskooi) wordt met die spreuk in het achterhoofd een scheidsrechtersclinic georganiseerd rondom de Final Four Vrouwen in Bemmel. Er is een programma samengesteld waarin verschillende experts scheidsrechter-specifieke onderdelen aan het licht gaan brengen. Vanuit hun ervaring op het allerhoogste niveau zullen zij hun kennis delen, clips laten zien en samen met de deelnemers aan de clinic wordt op die manier een goede start aan het nieuwe jaar gegeven.

Maar wie zijn nou die deelnemers?  
De clinic is toegankelijk voor alle arbiters en andere officials. Of je nu landelijk actief bent, of in de afdeling, of je veel of weinig ervaring hebt als arbiter, of alleen binnen je vereniging fluit: wees allen welkom en meld je aan voor de workshops!  Uiteraard worden ook commissarissen, beoordelaren, begeleiders en (scheidsrechters)coaches van harte uitgenodigd aan te sluiten. Aansluitend wordt de finale wedstrijd van de Final Four Dames gespeeld. De echte liefhebbers kunnen na die finale nog in gesprek met de Finals Crew over hun wedstrijd.

Het programma van de dag is als volgt:
12.30 – 13.00 Ontvangst deelnemers clinic
13.00 – 14.15 Paralelsessies ronde 1
14.30 – 15.45 Paralelsessies ronde 2
15.45 – 16.00 Pauze/drankje
16.00 – 17.15 Paralelsessies ronde 3
17.15 – 18.30 Paralelsessies ronde 4
18.30 – 19.00 Bijeenkomst beoordelaren
18.30 – 19.30 Eten deelnemers clinic
20.00 Aanvang finalewedstrijd

De sprekers en de thema’s zijn:
Arnoud van Bochove: Charge-block
Antio Sinterniklaas (foto): Handchecking
Barry Peters: Act of shooting
Edwin Wallaart: Voordeel – nadeel
Joske Kuut: Je mannetje staan als vrouwelijke refs (deze workshops is speciaal bedoeld voor vrouwelijke arbiters)
Paul den Hartog: Game-management
Paul van den Heuvel: Fouls or violations?

De NBB faciliteert de clinic en haar experts op deze dag. Voor het avondeten en toegang tot de finalewedstrijd wordt een bijdrage gevraagd van € 10 per deelnemer. Deze dient direct bij de opgave voor de scheidsrechtersclinic te worden voldaan via Ideal.

Inschrijven kan via deze link 

]]>
http://www.ibasketball.nl/officiating-is-cool-scheidsrechtersclinic-op-7-januari-in-bemmel/feed/ 0
‘Ledenwinst’ – NBB ALV: Actie ‘Meer Geld van de NBB voor het NMT’ http://www.ibasketball.nl/ledenwinst-nbb-alv-actie-meer-geld-van-de-nbb-voor-het-nmt/ http://www.ibasketball.nl/ledenwinst-nbb-alv-actie-meer-geld-van-de-nbb-voor-het-nmt/#respond Fri, 25 Nov 2016 17:31:58 +0000 http://ibasketball.nl/?p=77856 Ik zie het voeren van een actie zoals “de Actie ‘Meer Geld van de NBB voor het NMT’ “ op een ALV zoals de huidige van de NBB, Zaterdag 26-november-2016 in het Landstede Sport Centrum in Zwolle, als het opbouwen van een argumentatie voor een debat.

Maar wel een onvoorspelbaar debat,

omdat deze keer pas de tweede keer is dat de NBB-Verenigingen in die ALV beslissen; zij alleen mogen stemmen. En dat is iets wat heel veel Verenigingen nog nooit, of slechts een keer eerder hebben gedaan. Bovendien is de afstand tussen het NBB-Bestuur, dat het beleid maakt en de stemmingen voorbereidt en organiseert, erg groot. Als je dan van buitenaf iets wilt wijzigen in het voorgestelde beleid, en het gaat bovendien om iets waar de meeste Verenigingen zelf relatief weinig mee te maken hebben, dan moet je wel met goede argumenten komen.

Dat heb ik, met achter mij de andere Initiatiefnemers en enkele meedenkende Verenigingsbestuurders, de afgelopen weken geprobeerd te doen; in een reeks verhalen duidelijk maken waarom het voor iedereen een goede zaak zou zijn, als de ALV zou besluiten om het staande beleid langzaam aan een beetje om te buigen naar een lijn waarin alle Topsport gelijk wordt behandeld. En dus niet -zoals het de laatste vier jaar was- dat uitgerekend het Vlaggeschip van het Nederlandse Basketball financieel vrijwel niets krijgt van de Bond waarvoor het speelt.

Ik heb ervoor gekozen een argument als laatste extra te belichten; en wel omdat het een argument is waar eigenlijk iedereen -of het nu om het NBB-Bestuur betreft, of de Verenigingen, of alle andere betrokkenen- het er eigenlijk alleen maar mee eens kan zijn.

Ledenwinst!

Diverse Verenigingen gaven ons aan dat investeren in het NMT voor hen rendabel is, zelfs als er (tijdelijk) een extra bijdrage per lid van de Vereniging tegenover staat. We kregen regelmatig reacties van Verenigingen die stelden: “Wij merken het dat de Orange Lions spelen, en dat de wedstrijden op TV worden uitgezonden; we krijgen er extra aanloop van nieuwe leden door!”

Ik vermoed dat die Ledenwinst bij vrijwel alle Verenigingen zichtbaar moet zijn.

Maar waarom dan al die moeite om andere argumenten in de discussie te brengen?

Als iedereen er direct voordeel bij heeft, dan zouden er toch geen andere argumenten nodig zijn?

Om dat uit te leggen stel ik eerst alle Verenigingsbesturen een gewetensvraag:

“Welke Verenigingen enquêteren potentiële nieuwe leden, en stelt daarbij de vraag wat hen triggerde om eens bij een Basketball Vereniging te gaan kijken? En wie vraagt vertrekkende leden waarom ze eigenlijk weggaan?”

Mijn indruk is dat weinig Verenigingen dat stelselmatig doen.

En als dat het geval is, dan weten Verenigingen niet dat Oranje Basketball voor hen een stuk promotie verzorgt. Je kunt ook niet simpelweg naar de Ledenaantallen kijken, en dan concluderen dat er ‘geen groei in zit’, want die treedt pas op als je niet alleen (meer) leden binnenkrijgt, maar ze ook grotendeels vasthoudt.

Maar normaal gesproken zou het zo moeten zijn, dat met zelfs maar een paar nieuwe leden voor een paar bestaande trainingsgroepen en/of teams, er relatief forse extra contributie-inkomsten tegenover een relatief kleine extra contributieafdracht staan.

De NBB is trouwens het meest spekkoper bij deze investering.

Wat berekeningen:

Euro 1,- per lid extra, betekent voor de gemiddelde vereniging: Euro 100,-

Voor een grote vereniging van 300 leden: Euro 300,-

Dus voor de allergrootste vereniging 600 leden?

Voor een kleine vereniging gaat het dus om tientjes.

Bij een contributie van bijvoorbeeld Euro 300, en Euro xxx,- afdracht aan de NBB,

is het rendement dus:

xxx,- X y bij een extra lid door de promotie van het NMT: Euro x.xxx,-

Dus bovenop alle andere argumenten, is dit er een dat -strikt zakelijk bekeken- veel gewicht in de schaal zou moeten gooien.

En daarom hebben we het bewaard voor het laatst…denk er eens over na.

We hopen voldoende steun te krijgen op de ALV!

AART DEKKER (namens de hele groep Initiatiefnemers)

]]>
http://www.ibasketball.nl/ledenwinst-nbb-alv-actie-meer-geld-van-de-nbb-voor-het-nmt/feed/ 0
Kristallen Bol: Rommelt het bij de ‘tob’-clubs? http://www.ibasketball.nl/kristallen-bol-rommelt-het-bij-de-tob-clubs/ http://www.ibasketball.nl/kristallen-bol-rommelt-het-bij-de-tob-clubs/#respond Fri, 25 Nov 2016 11:52:06 +0000 http://ibasketball.nl/?p=77853 Wat een daverende verrassingen afgelopen weekend!!
Naja verrassingen, dat Almonte zou winnen van Grasshoppers was natuurlijk voorspeld, maar Binnenland pakte een hele knappe winst in Tubbergen, die niet voorspeld was.

Eerst Almonte, de thuisploeg is het hele seizoen al lekker op dreef en zoals verwacht lag Grasshoppers ze goed als tegenstander. De Katwijkse meiden hebben inmiddels ondersteuning van Ingrid van de Plas als assistent van vd Bilt. Dat lijkt haast een teken dat vd Bilt het niet erg onder controle heeft en in de wandelgangen gaan meer geruchten over gerommel in Katwijk. We volgen dit uiteraard op de voet.
Dit doet niets af aan de knappe win van Almonte, waar Tessa Schellekens als een ware leidster de beslissende twee vrije worpen binnengooide. ‘Ice water in her veins’!
Dan Tubbergen. De jonge talenten uit Barendrecht pakten daar de favorieten eventjes aan. Als je in Tubbergen maar 50 punten tegenkrijgt heb je in ieder geval iets goed gedaan. Een uiterst sterke performance van de jonge bezoeksters en coach Appers zal dan ook erg tevreden zijn. In het Twentse verslag viel te lezen dat het niet voor het eerst dit seizoen schortte aan intensiteit en scherpte. Begint het ook in Tubbergen al te rommelen of heeft coach Kieftenbeld meer krediet… Hoe dan ook werk aan de winkel!
Rotterdam hield in Haren even huis en scoorde maar liefst 111 punten tegen het arme HSV. Volgens mij hoef ik daar verder niets aan toe te voegen…
Zondags sloot CTO af met een overwinning in de thuiswedstrijd tegen Hoofddorp. Weer een redelijk close game voor de bezoeksters, die het elk team lastig maken dit seizoen maar weinig punten pakken. Dus ook nu een verwacht resultaat.
Dit weekend 1 bekergame op het programma.
Vetus.nl/Binnenland vs BV Hoofddorp
Ijzersterk en voor de duvel niet bang, zo is Binnenland het best te omschrijven. Met vele jonge talenten spelen ze heerlijk vrijuit en maken ze er altijd een wedstrijd van. Maar dit is beker en dat is andere koek. Een win-or-go-home tegen een taaie tegenstander. BV Hoofddorp heeft menig ploeg al flink ontregeld dit seizoen en zal dat ook deze game weer komen doen. Ik hoop dat alle externe omstandigheden geen roet in het eten gooien (vrijdagavondspits, blessures etc). Dan wordt het een tactisch schaakspel tussen grootmeesters Appers en Guldemeester, een hoop goede stukken op het veld en het blauw dat het wint van wit….
 
Vrij weekend, Basketball Congres in Zwolle dat helaas is uitverkocht..
Genieten van het winterse zonnetje!!
]]>
http://www.ibasketball.nl/kristallen-bol-rommelt-het-bij-de-tob-clubs/feed/ 0
Moties NBB Begroting 2017: ‘Meer Geld van de NBB voor het NMT’ http://www.ibasketball.nl/moties-nbb-begroting-2017-meer-geld-van-de-nbb-voor-het-nmt/ http://www.ibasketball.nl/moties-nbb-begroting-2017-meer-geld-van-de-nbb-voor-het-nmt/#respond Fri, 25 Nov 2016 08:48:26 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=77848 Toelichting:
Wij willen onze moties getrapt te behandelen na een inleiding door de initiatiefnemers, en een eerste antwoord daarop van het NBB-Bestuur.

Als motie-1 van het voorstel wordt aangenomen hoeven de andere opties niet meer in stemming te worden gebracht.

Is dat niet het geval; dan willen wij de volgende motie in stemming gebracht zien worden, enzovoort, totdat er een motie is aangenomen, dan wel -volgtijdelijk- tot alle moties afgewezen zijn.

Deel-1 gaat over waar het extra bedrag dat naar NMT zou moeten vandaan moet komen.

Deel-2 behandelt wat het NMT er dan mee gaat doen.

Voorstel Deel-1:

Ons voorstel is in cijfers:

-in 2017 van 25K naar Euro 75.000,-
-in 2018 van 75K naar minimaal Euro 125.000,- en maximaal 150.000,- (dit bedrag is wat ons betreft open voor discussie en amendering)
-in 2019 van het bedrag in 2018 naar de Euro 200.000,- die in 2012 al geprojecteerd werd.

2018 en 2019 vallen onder de Meerjarenbegroting (Agendapunt 5.), daar gaat het om een principe; hoeft nu niet in detail te worden besproken en besloten.

De Euro 50.000 extra voor het NMT voor 2017 valt onder Agendapunt 6. Begroting 2017.

Over drie jaar is de overeenkomst met het NMT afgelopen, op de inloopavond stelde het bestuur dan de exploitatie weer in eigen hand te gaan nemen. Dus dan moet de NBB e.e.a. financieren.
Daarom: binnen drie jaar moet de NBB toe naar het financieren van het Nationale Mannen Team met eigen NBB-geld. Wij stellen voor deze in stappen naar het niveau te brengen die eind 2012 al werd voorgespiegeld door het NBB-Bestuur (Euro 200.000,-).

Wij houden er rekening mee dat de NBB de ergste financiële malheur achter de rug heeft, maar dat we nog geen Bond zijn waar ‘geld over’ is om uit te geven.

Alleen daarom een voorstel in stappen, maar dit betekent wel dat het NMT nog twee jaar onderbedeeld blijft, en dat vinden wij eigenlijk niet correct.

Daar staat tegenover dat Stichting NMT erin geslaagd is eigen middelen te genereren, al liggen die nog lang niet op het niveau dat een ieder zich zou wensen.

Ons voorstel vormt dus een zeer redelijke middenweg.

Onze groep initiatiefnemers gaat er van uit dat Bestuur en Bureau -in de persoon van de directeur Frank Berteling- vele malen meer inzicht hebben in de ins-and-outs van de Begroting 2017 en de Meerjarenbegroting die voorliggen.

Waar een wil is, is een weg!

Wij gaan we er vanuit, dat als die wil er is, er in een begroting van Euro 4.565.372,-
een bedrag van 50.000 Euro bij elkaar geschraapt en geschaafd moet kunnen worden.
Het gaat om 1,1% van de Begroting 2017.

Op het totale Topsportbudget(Rolstoel en Valide) van 1.547.900,-
gaat het om 3,2% van die Topsportbegroting.

Voorstel Deel-2:

Ons voorstel heeft nadrukkelijk ten doel dat de extra investering van de NBB, haar Verenigingen en haar Leden, geen kwestie is van eenrichtingsverkeer; het Nationale Team Mannen is de trots van Basketballend Nederland en/of moet dat zo snel mogelijk worden.

Wij weten dat er Verenigingen zijn die Ledenwinst hebben geboekt door de positieve wijze waarop het NMT de laatste jaren heeft gepresteerd, en de media in beweging bracht.

Wij vragen nadrukkelijk van de Stichting NMT en de Orange Lions als team, om -met een deel van het extra budget- de wisselwerking tussen de Orange Lions (inclusief Staf en Stg. NMT) verder op gang te brengen. Wij denken daarbij aan meer wedstrijden/stages/toernooien in eigen land -met als gastheer steeds een of meer Verenigingen uit het (hele) land-, waarvoor voor elke Vereniging (in die regio) een contingent gratis kaarten, dan wel kaarten tegen minimale kosten beschikbaar moeten komen.

Verder kan gedacht worden aan Jeugd- en/of Coach-Clinics gekoppeld aan wedstrijden en andere ontmoetingsmomenten.

Gedachte erachter: de Verenigingen geven, de Orange Lions geven er iets voor terug.

Van Stichting NMT wordt gevraagd de eventuele extra geldstroom volgens deze gedachtelijn in te zetten, en tevens de organisatie op technisch vlak te versterken.

Wat er verder uitgewerkt moet worden, kan worden gedelegeerd aan een vertegenwoordiger van NMT (via Bert Kragtwijk), iemand van de NBB, desgewenst een of twee mensen van de initiatiefgroep en/of desgewenst een of meer vertegenwoordiger van de Verenigingen; te kiezen op de ALV?

Motie-1 agenda-punt 6b Begroting 2017: ‘Meer Geld van de NBB voor het NMT’

De ALV geeft het NBB-Bestuur opdracht om de bijdrage van de NBB voor 2017 op Euro 75.000 te brengen, dat is dus Euro 50.000 extra naar NMT, en de rest van de begroting 2017 navenant aan te passen. Een en ander op een naar vrijheid door het Bestuur in te vullen wijze.
Dit mag wat ons betreft na een voorstel van het Bestuur, maar kan ook in een keer door een stemming worden afgekaart.

Wij verzoeken dit voorstel in stemming te brengen.

Motie-2 agenda-punt 6b Begroting 2017: ‘Meer Geld van de NBB voor het NMT’

De ALV geeft het NBB-Bestuur opdracht om de bijdrage van de NBB voor 2017 op Euro 75.000 te brengen, dat is dus Euro 50.000 extra naar NMT, en dit bedrag te vinden in het Budget Topsport in de Begroting 2017. Een en ander op een naar vrijheid door het Bestuur in te vullen wijze. Dit mag wat ons betreft na een voorstel van het Bestuur, maar kan ook in een keer door een stemming worden afgekaart.

Wij verzoeken dit voorstel in stemming te brengen.

Motie-3 agenda-punt 6b Begroting 2017: ‘Meer Geld van de NBB voor het NMT’

Deze zien wij als en plek waar creatieve oplossingen van Verenigingen, in de vorm van Amendementen, in zouden kunnen worden gepast.

De ALV geeft het NBB-Bestuur opdracht om de bijdrage van de NBB voor 2017 op Euro 75.000 te brengen, dat is dus Euro 50.000 extra naar NMT,
en dit bedrag te vinden in:

Amendement a.
Zie het bijgevoegde voorstel/amendement van de Vereniging BASE, zie bijlage <...>
De Post: <.......> hier kunnen staande de vergadering, ook door anderen, voorstellen voor worden gedaan.

Amendement b.
De groep van initiatiefnemers stelt voor de extra Euro 50.000,- te vinden door de posten Topsport Vrouwen en Rolstoel dusdanig te verminderen dat de gewenste Euro 50.000,- beschikbaar komt voor de Mannen. Dit zorgt er tevens voor dat de achterstelling van het Nationale Mannen Team op die andere twee Topsport-categorieën kleiner wordt, en zorgt dus voor een meer gelijke behandeling, iets waar toch eigenlijk iedereen voor zou moeten zijn.

Amendement c. , d. , etc.
Al naar gelang er Amendementen van Verenigingen komen.

Motie-4 agenda-punt 6b Begroting 2017: ‘Meer Geld van de NBB voor het NMT’

Een mix van bovenstaande maatregelen in combinatie met een eenmalige bijdrage per lid van de Verenigingen.

Voorstellen van zowel het Bestuur als Verenigingen kunnen deze mix vastleggen op specifieke bedragen.

Met nadruk: EENMALIG!

Op termijn van een en twee jaar heeft het Bestuur meer mogelijkheden om voor de jaren 2018 en 2019 aan het gewenste bedrag aan extra bijdrage voor NMT te komen.

Wij zijn uitgegaan van een maximale extra bijdrage van Euro 1,- per lid.
Bij 40.000 leden komen we dan op Euro 40.000,-
dit laat aan taakstelling van de NBB het beperkte bedrag van Euro 10.000 over.

Zouden voorstellen uit eerdere moties voor een deel in dit Amendement worden verwerkt,
dan daalt de bijdrage per lid navenant en/of verandert het resterende bedrag aan taakstelling voor het Bestuur.

Noot, het waren er niet veel, maar wij wijzen erop dat er verenigingen zijn die telefonisch aangaven een verhoging tot maximaal Euro 2,50 per lid aanvaardbaar te vinden.
Dat ging ons te ver.

Motie-5 agenda-punt 6b Begroting 2017: ‘Meer Geld van de NBB voor het NMT’

Dit is iets minder een specifiek voorstel; het betreft een mix van bovenstaande maatregelen, in combinatie met een (extra) Crowdfunding.

Onze groep denkt daarbij vooral aan het oprichten van een Orange Lions Supporters-club, die leden gaat vergaren die ieder een kleine bijdrage voor dat lidmaatschap betalen.

Tegenover het lidmaatschap en de bijdrage dient een voordeel te staan dat de Supporters kunnen verzilveren.

We willen dit bedrag niet te optimistisch invullen, het is vooral symbolisch bedoeld, maar wel potentieel belangrijk voor de toekomst..

Wij hopen op een opbrengst van bijvoorbeeld tussen de Euro 1.000,- en 2.500,-.
de groep initiatiefnemers zou zichzelf als eerste leden van deze club willen aanmelden…
en wil meewerken aan verdere uitwerking en uitvoering aan dit concept als:
-dat gewenst wordt
-en NMT en NBB er ook aan mee willen werken
-en er een aantal mensen opstaan om dit met ons te gaan doen. Wie steekt de hand op?

]]>
http://www.ibasketball.nl/moties-nbb-begroting-2017-meer-geld-van-de-nbb-voor-het-nmt/feed/ 0
Hoe de Actie ‘Meer Geld van de NBB voor het NMT!’ tot stand kwam & Waarom deze Nodig is http://www.ibasketball.nl/hoe-de-actie-meer-geld-van-de-nbb-voor-het-nmt-tot-stand-kwam-waarom-deze-nodig-is/ http://www.ibasketball.nl/hoe-de-actie-meer-geld-van-de-nbb-voor-het-nmt-tot-stand-kwam-waarom-deze-nodig-is/#respond Fri, 25 Nov 2016 01:34:14 +0000 http://ibasketball.nl/?p=77844 Actie: ‘Meer Geld van de NBB naar het NMT’

Laten wij meteen duidelijk zijn over de constellatie van deze actie: het idee om dit gaan doen komt van de Initiatiefnemers en van niemand anders.

Er is dus geen Bestuurder van Stichting NMT, en geen Coach -of ander Staflid-, of Speler die ons ook maar met de geringste toespeling of vraag ertoe heeft gebracht deze Actie op poten te zetten.

Wel is het zo dat een deel van de Initiatiefnemers zelf ooit betrokken was als Coach en/of Staflid van het Nationale Mannen Team, dan wel een ander Nationaal Team; wij weten dus uit eigen ervaring hoe de gang van zaken is, hoe zwaar het is, wat er allemaal bij komt kijken en wanneer het afbreukrisico te groot dreigt te worden.

Het idee voor de Actie, kwam al ruim voor de Zomer van 2016 Campagne van de Orange Lions; in een gesprek tussen Duco Tjeerde (NBB-Opleider, Bondsspeld-houder en long-time mede-ALV-Afgevaardigde van het vroegere Rayon West, Assistentcoach van diverse Nationale Jeugd-teams), Aart Dekker (ook long-time mede-ALV-Afgevaardigde van ‘West’ en ooit twee periodes Staflid van Oranje Basketball), en Jaap van der Put (Ex-Eredivisiespeler, Coach van vele latere Vrouwen-Internationals en vele andere teams).

Dit drietal heeft er, bij gebrek aan verband tussen mensen/verenigingen om zichzelf voor te bereiden, er een gewoonte van gemaakt NBB ALV’s ruim van te voren met elkaar voor te bespreken. Het wel-en-wee van de NBB, en de ontwikkelingen binnen de NBB worden tussentijds wel vaker in onderling contact besproken. Overigens zouden wij een wat grotere groep om dit soort zaken mee te kunnen bespreken zeer op prijs stellen…dus wie zich geroepen voelt/die behoefte ook heeft…laten ons weten dat u eventueel aan zou willen sluiten..! Wat later voegde ook Ben Ponsioen zich bij dit drietal (NBB-Opleider, Bondsspeld-houder, Coach van diverse Nationale Jeugd-teams en Ex-Assisent Bondscoach). Allen hebben dus een lange historie in het Nederlandse en Internationale Basketball, maar niemand van ons is in recente jaren bij een Nationaal Team betrokken geweest.

Naast deze vier mensen, heeft een grotere groep meegedacht, meegelezen en in wisselende samenstelling als klankbord gefungeerd.

Onze ervaring met de materie en ook wel terloopse contacten met individuele leden van Oranje Basketball, leidden er al voor aanvang van de Qualifier-wedstrijden toe dat wij ons gezamenlijk de volgende vragen stelden:

-hoe wordt het NMT in het op de komende NBB ALV ingepast in het nieuwe Meerjaren-beleidsplan?

-hoe worden eerder aan de ALV gedane toezeggingen of voorspiegelingen van het NBB-Bestuur waargemaakt?

-hoeveel langer blijft het nog goed gaan zoals het nu gaat rond de Orange Lions?

Daarmee bedoelen wij: hoe lang kan je redelijkerwijs verwachten dat Spelers, Staf en Organisatorisch verantwoordelijken het volhouden onder de huidige voorwaarden?

Wij zagen namelijk op diverse punten en momenten overbelastings- en zelfs roofbouw-verschijnselen.

-wat gebeurt er, als de huidige succesreeks een keer een dipje te verwerken krijgt?

Wij constateerden tijdens de campagne van de zomer van 2016 dat er inderdaad -zeker omdat 2016 voor het eerst een flinke teleurstelling verhapstukt moest worden- afbreukrisico aan het ontstaan was, en dat er een risico was dat de stappen vooruit van de fantastische reeks van 2013 t/m 2016 daarmee gevaar liepen niet gecontinueerd te kunnen worden.

We zagen ook, dat onder andere de volgende punten eigenlijk extra investeringen behoeven:

-de organisatorisch/technische staf behoeft (veel) meer professionele capaciteit

-er moet meer geïnvesteerd worden in het terugbrengen van de Top(Oranje Basketball) bij de basis (de Verenigingen); Talent wordt binnengehaald door een willekeurige Vereniging -het kan letterlijk iedere Vereniging zijn!-, zoekt en vindt een weg omhoog, en bereikt ooit de Top. Het zou goed zijn als er vanuit die Top aan ‘Paying it Forward’ en ‘Giving Back’ zou worden gedaan; dat motiveert de basis, geeft die waardering, zorgt voor meer binding, en sluit de cirkel. Het zorgt er ook voor dat ‘Geven en Nemen’ op alle niveaus beter in balans komen. Dit zou ingevuld kunnen worden door bijvoorbeeld meer oefenwedstrijden in eigen land te organiseren, en daaraan gekoppeld meer contactmomenten met en activiteiten door Oranje Basketball voor de Leden van de Verenigingen.

-een deel van de Staf en alle Spelers moeten op dit moment eigenlijk geld mee brengen om voor Oranje Basketball actief te zijn. Dat is meer dan je jaar-in-jaar-uit van professionals mag verwachten; iedere periode van voorbereiding en wedstrijden is een zware aanslag op alle betrokkenen, en kan zelfs negatieve consequenties hebben voor de betaalde banen van deze mensen; dat kan je tijdelijk -in een aanloopfase- vragen, maar niet permanent.

Omdat wij er niet zeker van waren of een initiatief zoals deze Actie door het NMT op prijs gesteld zouden worden, hebben wij halverwege de Qualifier-reeks aan NMT-Voorzitter Bert Kragtwijk gevraagd of dat het geval zou zijn. Dat moet je natuurlijk bij het ongevraagd hulp aanbieden aan iemand of een partij, wel even checken.

Het antwoord was dat zo’n initiatief op prijs gesteld zou worden.

Daarop hebben wij na afloop van de Qualifier-reeks de koppen bij elkaar gestoken, hebben we een route uitgestippeld, en zijn we begonnen met de organisatie van deze Actie.

Ruim nadat we begonnen, kwam bij ons de vraag op dat de verenigingen die op de ALV over ons voorstel moeten stemmen, natuurlijk wel zouden willen weten waaraan de eventueel extra van de NBB naar het NMT vloeiende geldstroom dan besteed zou moeten worden. We hadden daar zelf ideeën over, maar het NMT gaat daar uiteindelijk over. Met Deel-2 van ons Voorstel hebben we daarvoor een richting aan gegeven; en wij zijn ervan overtuigd dat in die geest invulling zal worden gegeven bij het investeren van de eventuele extra bijdrage uit NBB-geld.

Wij zullen als Initiatiefnemers ook zeker de vinger aan de pols houden dat e.e.a. ook meerwaarde voor de Verenigingen gaat betekenen.

Dus: onze Actie komt van onderop, los van Staf en Bestuur van Stg. NMT!

Een positieve beslissing op de ALV zal naast de financiële kant ervan, zeker ook als een groot blijk van waardering worden ervaren door alle betrokkenen van Stichting NMT, Staf en Spelers.

AART DEKKER (mede namens de hele groep Initiatiefnemers)

]]>
http://www.ibasketball.nl/hoe-de-actie-meer-geld-van-de-nbb-voor-het-nmt-tot-stand-kwam-waarom-deze-nodig-is/feed/ 0