#1 Basketball Platform van Nederland http://www.ibasketball.nl Fri, 22 Jul 2016 17:48:35 +0000 nl hourly 1 http://www.ibasketball.nl/wp-content/uploads/2015/11/favicon.png #1 Basketball Platform van Nederland http://www.ibasketball.nl 32 32 Verslag MU20: NL tegen Roemenië http://www.ibasketball.nl/verslag-mu20-nl-tegen-roemenie/ http://www.ibasketball.nl/verslag-mu20-nl-tegen-roemenie/#respond Fri, 22 Jul 2016 17:48:35 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=76093 Na de rustdag van gisteren, ging het EK MU20 (b-divisie) vandaag de plaatsingsfase in. Aart Dekker maakte zoals inmiddels gebruikelijk, een puik verslag.
Het verslag is te lezen op de site van de NBB.

Morgen (zaterdag) om 13:15 spelen de mannen van coach Steenmetz tegen Wit-Rusland. Opnieuw een uitstekende gelegenheid voor alle spelers om op internationaal niveau aan hun game te blijven schaven. Het team bereikt goede hoogten: de teamaanval loopt steeds beter en dan laat Oranje vloeiend spel zien. De wisselvalligheid duwt het team nog te vaak in een dal, zodra er plotseling ondoordachte keuzes worden gemaakt. Wanneer de mannen die fluctuaties er meer en meer uit kunnen krijgen, zal het team sterk voor de dag komen.

]]>
http://www.ibasketball.nl/verslag-mu20-nl-tegen-roemenie/feed/ 0
Henk Pieterse geeft clinic aan Kobe Bryant http://www.ibasketball.nl/henk-pieterse-geeft-clinic-aan-kobe-bryant/ http://www.ibasketball.nl/henk-pieterse-geeft-clinic-aan-kobe-bryant/#respond Thu, 21 Jul 2016 20:18:11 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=76063 Kobe-Henk-Pieterse

Prachtig bericht bij Omroep Brabant vandaag: “Kobe, meet Hank; Hank, meet Kobe”. Beide hebben ze overigens iets met Philadelphia: Kobe groeide er op (high school), en Pieterse zat in de pre-selectie van de 76ers samen met ene Charles Barkley.
In Nederland maakte Henk Pieterse voorts furore bij Nashua Den Bosch en in het Nederlands team. Kobe Bean Bryant behoeft verder geen introductie. Als je voornaam alleen al genoeg is om alle deuren te openen, weet je dat je een grootheid bent.

Op het Nike-camp in Hilversum stonden de 2.11 meters van Pieterse, die een begrip is met zijn clinics die basketball & maatschappelijke kwesties verbinden, naast de levende legende uit de NBA, de man met o.a. 5 kampioenschapsringen.

Bekijkt u de site van Omroep Brabant voor meer informatie.

Overigens was Hilversum recent ook al het toneel waarop twee andere NBA-sterren, Paul George en Reggie Jackson, in ons land te zien waren.

Foto: met dank aan Leon Kersten.

]]>
http://www.ibasketball.nl/henk-pieterse-geeft-clinic-aan-kobe-bryant/feed/ 0
Speculaas: wie halen de Dutch Dozen bij de Lions? http://www.ibasketball.nl/speculaas-wie-halen-de-dutch-dozen-bij-de-lions/ http://www.ibasketball.nl/speculaas-wie-halen-de-dutch-dozen-bij-de-lions/#respond Thu, 21 Jul 2016 06:06:08 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=76041 The Dutch Dozen. Nee dit is geen nieuwe film in de ‘Ocean’s’ reeks, en het is ook geen over-ge-designed verpakkingsmateriaal. Het zijn uiteraard de 12 strijders die binnenkort plaatsing voor EuroBasket 2017 gaan bevechten. In 2015 zat iBasketball met z’n speculaas redelijk in de buurt. Gaat het ons opnieuw lukken?

Nu gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen, dat we geen 100% scoorden op de Schaal van Nostradamus. Sean Cunningham speelde weinig en ongelukkig in de oefencampagne, en viel af. Stefan Wessels stelde zich niet beschikbaar. Zij werden vervangen door resp. Franke en De Pagter. Maar alla, 10 uit 12, daar zou zelfs Steph Curry (o nee, Kyrie Irving natuurlijk) voor tekenen.

Hoe anders ziet het er momenteel uit. Wessels is opnieuw niet beschikbaar, maar de lijst afmelders is duidelijk langer. Smeulders is retired, Akerboom is retired wat betreft Oranje, Kok en Williams mogen niet van hun club (wat willen ze zelf eigenlijk? … en zou het NMT dan een evt. verzekeringspremie moeten betalen?), Alberts heeft een dubbele nationaliteit en dan is het óf hij, óf Nico de Jong, en diverse college-spelers (Smits, Hammink) hebben teams die niet altijd dolenthousiast zijn over dat vreemde Europese gedoe in de zomer. Stel je voor, dat de mannen sterker en beter terug komen straks, dat zou toch wat wezen … Al met al een koude douche voor alle Oranje-volgers, zeker met de topprestatie onlangs in Litouwen (2x winst), met een prima inbreng van juist een man als Kok, nog vers in het geheugen.

De spoeling is dus dun. Déjà-vu voor bondscoach Van Helfteren, die in 2013 en 2014 diep in de rolodex moest duiken om mannen als (de zeer nuttig spelende!) Nick Oudendag op te trommelen. Goh, stel dat Oranje weer de wereld schokt, en weer het EK haalt; hoe hard trappelen dan de voetjes van de afzeggers-van-2016 !?

Allez, genoeg getreurd: er zijn mooie namen, die alles op de vloer willen leggen voor de Oranje leeuw, en met hen zal het gebeuren. Er moeten ook nog steeds harde keuzes gemaakt worden. De lastigste is wellicht die tussen, vreemd genoeg, een PG en een C: Bryan Alberts vs. Nico(las) de Jong. Beide een dubbel paspoort, dus er mag er maar 1 spelen. Oranje beleefde gaandeweg het toernooi in Zagreb steeds meer plezier aan le Nicolas, en zijn lengte en staat van dienst staan als een huis. Alberts maakte indruk in Litouwen, zeker ook scorend en creërend. Naast Kloof heeft Oranje met het afzeggen van Leon Williams geen echte PG meer beschikbaar. Toch speculeren wij dat de grote De Jong mee gaat, en dat op de point mannen als de kleinere De Jong (Worthy) en Slagter (Arvin) een taak gaan vervullen als stand-ins op de quarterback-positie.
Een truc zou nog kunnen zijn, om Shane Hammink te selecteren, maar ook hij is eerder een 2 (met een fraaie lengte van 2.01 meter), en juist op die positie heeft Oranje al volop keus (Worthy, Arvin, Jessey, Yannick).

En die 2-positie, lijkt er daarom één te worden, waarop een (behoorlijk) grote naam de laatste 12 toch niet gaat halen. Het lijkt een race te gaan worden tussen Yannick Franke en Jessey Voorn. Beide spelers sloten hun seizoen sterk af. In Litouwen kon Franke nog niet direct overtuigen, vooral zijn schotpercentage was matig. Voor hem pleit, dat hij EuroBasket-ervaring heeft, en in de sterke Noordoost-Europese VTB United-liga heeft gespeeld (en hoe!). Voorn maakte indruk in de DBL play-offs, vooral in diverse finalewedstrijden, waarin hij Zwolle vaak eigenhandig in de race hield. Het blijft een 50-50 call, maar iBasketball calls it: Voorn haalt de laatste 12.

Is er dus echt geen plek voor Yannick Franke? Wellicht op de 3, maar daar zien wij ook Willem Brandwijk op de poort bonzen. Hij maakte indruk in Litouwen met zijn shooting range. Handicap zal bij hem de (internationale) ervaring zijn. Aangezien Oranje met de absentie van Kok, Smeulders, Wessels, en Norel inside toch echt wel kwetsbaar geworden is, voorspellen wij dat het grotere lijf van Brandwijk hem een plek bij de laatste 12 gaat bezorgen. Het zal een zeer close call worden, tussen hem, Franke, of Voorn. Update : Brandwijk blijkt niet beschikbaar, dus: er lijkt wel degelijk plek voor Yannick Franke!

Het laatste debat gaat in onze ogen tussen Thomas Koenis, last-minute afvaller in 2015, en Kevin Bleeker. Van Bleeker (2.08 meter) is niet helder of hij van zijn Griekse club, die 1 trapje lager speelt dan die van Grieks-eredivisionist Kok, mag meedoen. Koenis speelde een nuttig eerste jaar bij ZZ Leiden, is reboundend sterk, en treedt hard op wanneer nodig. Bleeker heeft meer ‘upside’, zoals scouts dan noemen, hij heeft een breder arsenaal aan vaardigheden, maar hij is momenteel minder ervaren. Een close call opnieuw. Er van uit gaande dat Koenis, die inmiddels weer in Oranje-stad Leiden gesignaleerd is, zich de komende selectie-weken net zo manifesteert als afgelopen seizoen in de DBL, zetten we onze iBasketball dollars op Thomas (niet alleen op Van der Mars; ook op Koenis).

Onze speculaas bestaat voor de eerste 10 al met al uit:

Charlon Kloof
Worthy de Jong
Mohamed Kherrazi
Roeland Schaftenaar
Nicolas de Jong

Arvin Slagter
Jessey Voorn
Willem Brandwijk (update: zijn college heeft hem vlot nodig, dus hij is niet beschikbaar)
Thomas Van der Mars
Thomas Koenis

En dan zijn er toch 2 plekken nog:

Yannick Franke is dan bijna een zekerheidje;
plek 12 is een groter vraagteken: Bleeker of Hammink: mogen zij van hun werkgever/college? Olaf Schaftenaar? ‘Ausputzer’ Ralf de Pagter? iBasketball kijkt in de speculazen bol en ziet:
Olaf Schaftenaar !
Wie de ‘vrijgekomen’ plek van Brandwijk gaat invullen? Daar is zelfs onze glazen bol vaag over.

Een relatief jong Oranje, met mannen als Kloof, Voorn, v/d Mars, Franke, en Olaf Schaftenaar.
Ervaren mannen, plus heel wat up-and-comers. Een voorteken? In Litouwen deden de Young Lions het immers … boven verwachting goed!

]]>
http://www.ibasketball.nl/speculaas-wie-halen-de-dutch-dozen-bij-de-lions/feed/ 0
MU20 winnen laatste groepswedstrijd http://www.ibasketball.nl/mu20-winnen-laatste-groepswedstrijd/ http://www.ibasketball.nl/mu20-winnen-laatste-groepswedstrijd/#respond Wed, 20 Jul 2016 21:24:51 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=76039 Vanmorgen versloegen de MU20 van coach Ferry Steenmetz de leeftijdsgenoten uit Albanië. Na een goede eerste helft wist Oranje in de tweede helft de voorsprong vast te houden. Aart Dekker maakte voor de NBB het volgende fraaie verslag.

Het verslag is hier te lezen.

]]>
http://www.ibasketball.nl/mu20-winnen-laatste-groepswedstrijd/feed/ 0
D-day: U20 – Nexit of Brexit? http://www.ibasketball.nl/d-day-u20-nexit-of-brexit/ http://www.ibasketball.nl/d-day-u20-nexit-of-brexit/#respond Tue, 19 Jul 2016 20:32:50 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=76035 Groot-Brittannië zit met een 3-0 voor de rustdag in een zetel. Nederland staat juist met de rug tegen de muur. Op het eerste gezicht dan, want over een kleine twee uur zouden de rollen omgekeerd kunnen zijn … maar dan moet Oranje wel winnen vandaag; zo simpel is het.

De context

Groot-Brittannië is geen echt basketball-land -zelfs niet vergeleken met Nederland- maar wel een bijzondere basketballnatie; dat zit hem in de rol van Londen, de Olympische Spelen in die stad, en ‘the Union’ -van Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland- die nu nog bestaat -maar wie weet hoe lang nog?

Londen; is voor de NBA zowat basketball-stad Nr.1 in Europa , ook een van de rijkste steden van Europa en met een gigantische bevolking die ook nog eens een smeltkroes is van talent uit de hele wereld.

Olympische spelen van 2012; brachten een financiële impuls van drie miljoen Engelse Ponden per jaar voor het basketball -vooral geïnvesteerd in U20 (M/V) en de Nationale Teams. Maar die geldkraan is nu dicht gedraaid. De vraag is “Hoe lang ijlt het effect van die vele miljoenen nog door?”

In tegenstelling tot deelnemen met de verschillende landen van de Britse Unie -zoals bijvoorbeeld bij het voetbal en op de Gemenebest Spelen- kiezen de Britten bij basketball vaak voor deelname als Groot-Brittannië.

Groot-Brittannië is voor Nederland vaak een sta-in-de-weg geweest, zowel bij de Senioren als bij U20.

Goed, dat is dus de context, nu over de teams: ik denk dat Nederland wel degelijk een kans heeft. De Britten zijn atletischer, Nederland verdedigt goed. Als Oranje dat atletisch vermogen verdedigend weet te neutraliseren, en aanvallend nu eens zowel van buiten als inside de goede schoten tegen een fatsoenlijk percentage weet te maken, dan zouden de Nederlanders zomaar kunnen winnen. Een sleutelrol is weggelegd voor de spelverdelers.

De wedstrijd

Starters: Rens Butter, Raidell De Pree, Joey Liem, Jan Driessen en Freek Vos.

Nederland start uitstekend met Driessen die 0-5 op het bord zet met een driepunter en twee vrije worpen. Freek Vos moet al snel naar de kant met last aan zijn enkel. Terrence Bieshaar vervangt hem en maakt het 0-7 met een klein hookje uit een fast-break. Vos komt later wel weer terug. De verdediging staat als een huis en Oranje komt zelfs met 3-13 voor. Die enige score van de Britten valt pas na ruim vijf minuten, het is een driepunter van Lawson. Nederland probeert met een zone-press nog wat extra druk te zetten op Groot-Brittannië. Toch heeft ook Nederland het moeilijk tegen de energieke en atletische Britse verdediging; te vaak komen de Nederlanders hun man niet echt voorbij, worden er schoten geblokt of veranderd onder druk van de Britse verdedigers. De Pree is een van de weinigen die schoten gemakkelijk weg krijgt. De eerste tien minuten worden afgesloten met 8-13.

In het tweede kwart zet de tendens van het eind van de eerste tien minuten zich versterkt door; de druk van de Britten zorgt voor steeds meer problemen in de aanval van Nederland; uiteindelijk duurt het tien minuten voordat Joey Liem weer twee punten maakt voor Oranje, en daar blijft het dan bij in de eerste helft. Ik telde vijf Nederlandse overtredingen van de 24-seconden-regel! Er straalt te weinig vertrouwen af van de schotpogingen van de Oranje mannen. Driesen probeert de kar te trekken met drives, maar loopt daarbij tegen twee aanvallende fouten op; de tweede was twijfelachtig, dat wel. Groot-Brittannië komt langszij door 3-op-3 vrije worpen van Lawson, na wat een onnodige fout leek na het schot. Het mag een wonder heten dat de achterstand bij rust slechts 16-15 is. Callum Lawson tekent voor 11 van de 16 Britse punten, Driessen voor 7 van de Nederlandse 15.

Toch kan je bij aanvang van de tweede helft nog steeds stellen dat Nederland winstkansen heeft.

Groot-Brittannië loopt uit tot vijf punten, maar Nederland ziet kans toch weer gelijk te maken (26-26 met 1:26 te gaan in Q3). Het is weer Driessen, die met vier punten het gat dicht -de laatste score na een fraaie aanvallende rebound. De Pree tekende in deze fase voor een van de drie driepunters van Oranje. De Nederlandse verdediging blijft behoorlijk haar werk doen, het is jammer dat de Britten kunnen profiteren van een paar slordigheden zoals bijvoorbeeld het moment dat er een Brit compleet vast wordt gezet, en dat er dan achter de rug van de laatste verdediger op de weakside iemand over de baseline komt en hard af kan dunken op een pass van de man die nergens meer heen kon. Ook Nederlands balverlies zorgt meer dan eens voor Britse fastbreaks en dunks …

Maar ook na het derde kwart is het verschil nog steeds maar een punt (27-26).

Coen Stolk zorgt zelfs voor een voorsprong (27-29, met 7:12 op de klok), maar daarna lopen de Britten uit tot zes punten voor. In deze fase mist Driessen een layup op een lange drive en mist Laros een gemakkelijke bal onder de basket. Er zijn dus echt kansen! In de minuten die volgen kruipt Nederland toch weer dichterbij; Rens Butter scoort vlak voor de 24-seconden-zoemer met een pull-up jumper, en Jan Driessen maakt uit een aanvallende rebound de stand weer gelijk (34-34). Vervolgens blijft het een tijdje baskets uitwisselen; Butter maakt in een fastbreak 34-36, en dezelfde Butter maakt het, na een Britse score, met een mooie backdoor cut op aangeven van Coen Stolk 36-38. Het kleine clubje Oranje supporters maakt even flink kabaal. Op de een of andere manier lijken de Nederlanders op het veld het geloof in eigen schoten te missen, doodzonde van het harde werk in de verdediging en rebound als je drie schoten in een aanval mist. Dan zijn het de Britten die weer een 42-38 voorsprong pakken. De laatste minuut breekt aan en Butter en Driesen krijgen achtereenvolgens vrije worpen, ze missen er elk een. Dan is er de vijfde fout voor Driessen, spint Stolk naar de basket en mist en dunkt Lawson na een fastbreak 46-40 op het scorebord.

De eindstand is 48-40, en het wordt dus een ‘Nexit’; Oranje gaat spelen voor de plaatsen 9 t/m 21 en Groot-Brittannië blijft ongeslagen. Een vrij groot verschil in de stand, terwijl het verschil in deze wedstrijd helemaal niet zo groot was …

Driessen scoort met 14 punten als enige in de dubbele cijfers, Liem pakt met 6 de meeste rebounds. Nederland pakt als team drie rebounds meer dan de Britten (48 om 45), maar levert de bal ook 7 keer meer in (17 TO om 10). Het schotpercentage is 24.2 … en dat is dus het allergrootste probleem voor dit Oranje; er wordt hard genoeg gewerkt, maar er moet gewoon efficiënter worden afgewerkt.

Stats

AART DEKKER

]]>
http://www.ibasketball.nl/d-day-u20-nexit-of-brexit/feed/ 0
Hoogmis http://www.ibasketball.nl/hoogmis/ http://www.ibasketball.nl/hoogmis/#respond Tue, 19 Jul 2016 09:09:29 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=76027 Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Het voelt een beetje alsof ik naar de kerk ga, zondagochtend. De Vijf Meihal is voor Leidse basketbaldieren immers ook heilige grond. De hoogmis wordt verzorgd door de Orange Lions, die sinds het weekend weer in training zijn.

,,Biemond!’’, buldert Peter van Noord mijn goede collega toe die de trap al aan het bestijgen is. ,,Besloten training!’’ De vette grijns waarmee Oranjes teammanager uit het beheerdershok komt is mooi. De Amsterdammer leidt ons via de catacomben de zaal in, nadat we van de zaalwacht ook nog koffie hebben gekregen.

Tijdens de ochtendsessies traint de helft van de selectie in de sportschool en de andere helft in de zaal, waarna de rollen worden omgedraaid. Als wij aankomen zetten de perimeterspelers koers richting het krachthonk. Een paar kijken druk op hun telefoons, klaarblijkelijk op zoek naar Pokémon. Mijn aanvankelijke weerzin tegen deze hype maakt snel plaats voor oneindige vrolijkheid, als ik me voorstel hoe de internationals aan de bondscoach uitleggen wat voor spelletje ze aan het doen zijn.

Vlaggenschip

Binnen treffen we de bondscoach, die een hand komt geven (ik zou een hele column kunnen schrijven over hoe prettig het is om zo welkom te zijn op de training van het nationale vlaggenschip). ,,Hey coach’’, begroet ik hem en ik vind het prettig hem weer in deze setting te zien. Hij geniet er duidelijk van om weer zijn ding te kunnen doen, maar heeft ook wat zorgen. Liepen met het EK in aantocht de aspirant-internationals de schuifdeur van de Vijf Meihal vorig jaar bijna plat, in 2016 lijkt het wel 2014: afzeggingen alom. Geen Smeulders, die heeft helaas zijn carrière moeten beëindigen door een nare blessure. Vooral voor hemzelf vervelend, kan niemand wat aan doen.

Geen Akerboom, ook geen Norel. Geen collegespelers, want die moeten te snel al weer in Amerika zijn. En geen Williams en Kok, die in Litouwen zo’n sterke indruk maakte. Zij hebben net hun eerste buitenlandse contracten getekend en moeten de volledige voorbereiding van hun nieuwe clubs meemaken. Alsof trainingen van Van Helfteren en Jones, oefenduels tegen Europese topteams en kwalificatiewedstrijden op het scherp van de snede ze niet goed zouden voorbereiden op hun clubseizoen. ,,Me dunkt’’, zegt Toon met een schamper lachje.

Charlon Kloof is er wel. Toch ook een Europese topspeler wat mij betreft. Kloof is ‘between clubs’ maar heeft geen moment getwijfeld om naar Leiden af te reizen. ,,Ik kom graag’’, zegt hij met een mooie glimlach. De Nederlandse speler van wie ik het meeste heb genoten op het EK. Überatletisch en ook nog spelinzicht. Duitsland, Oostenrijk en Denemarken hebben zijn gelijke niet op de 1.

Stempeltje

Sam leidt de trainingssessie voor de bigs van Oranje, en ik vind dat ik na anderhalf uur buitengewoon leuke oefeningen een stempeltje op mijn coachlicentie heb verdiend. De oefenstof is uitdagend en vermoeiend, zonder ooit vervelend te worden. De associate head coach van Nederland oefent het scoren vanuit de low post en laat de mannen ook een serie jumpertjes nemen van de bucketrand. De moderne inside-speler moet ook met de bal kunnen omgaan en dus krijgen de grote mannen daar ook les in. ,,Ik heb die positie gespeeld maar ik heb nooit gedacht dat je met twee ballen tegelijk moet kunnen dribbelen’’, zegt Toon lachend.

De huidige bondscoach was vroeger een fijnbesnaarde passer met het inzicht van een guard, maar hij kon ook snoeihard zijn onder de basket. Grappig is te zien hoe hij geniet van de hardheid die zijn spelers ten toon spreiden als ze een tegen een moeten gaan vanuit de low post. Een hook shot met een elleboog die rakelings langs het gezicht gaat? Toon lacht en ziet dat het goed is. Van der Mars, Nico de Jong, Kherrazi, De Pagter en Koenis spannen zich in, terwijl Schaftenaar in aantocht is. Tegen Thomas Koenis zeg ik dat hij er fit uitziet. De center van Leiden bevestigt dat hij zich ook zo voelt. ,,Ik ben een paar kilo spieren aangekomen.’’ Hij heeft de zomer duidelijk gebruikt om zichzelf te verbeteren. ,,Ik hoop dat ik er dit jaar wel bij zit’’, zegt Koenis. Ik antwoord dat het me zou verbazen als dat niet het geval zou zijn.

’s Middags stop ik, onderweg naar de krant, opnieuw bij de hal. ‘The House That Toon Built’, schiet er door mijn hoofd. Ik begrijp nog steeds niet waarom hij niet de nieuwe hoofdcoach van ZZ is geworden. ,,Een van de internationals zei dat hij ook niet wist waarom Sam en ik nog geen club hadden’’, had hij ’s ochtends gezegd. ,,Ze hadden zo de halve begeleidingsstaf van Oranje in Leiden neer kunnen zetten’’, antwoordde ik. ,,Haha, tja …’’

Herhaling

Clubbasketbal terzijde, geniet ik van het nieuwe Oranje. Worthy, Kloof, Voorn, Slagter, Van der Horst, Franke en Alberts completeren de lange mannen van de ochtendsessie. Nu weet ik wel dat die afzeggingen vervelend zijn. Maar een slecht gevoel houd ik bepaald niet over aan dit Nederland. Ik denk zelfs dat een herhaling van 2014 goed mogelijk is. Dan gaan we dit keer wél met degenen die het mogelijk hebben gemaakt naar het EK, oké?

 

 

 

]]>
http://www.ibasketball.nl/hoogmis/feed/ 0
MU20: vooruitblik op de twee must-win-games http://www.ibasketball.nl/mu20-vooruitblik-op-de-twee-must-win-games/ http://www.ibasketball.nl/mu20-vooruitblik-op-de-twee-must-win-games/#respond Mon, 18 Jul 2016 20:49:58 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=76025 Na alle landen in Groep-C van het b-EK bij de MU20 gezien te hebben -en ook wat wedstrijden van andere groepen- kunnen we voorzichtig vooruit kijken en conclusies trekken. Aart Dekker en Jan Lievaart analyseren de situatie.

Ten eerste: het toernooi blijkt inderdaad sterker bezet dan in voorgaande jaren.

Ten tweede: Nederland zit in de beste Groep (voor Nederland – de andere zijn stuk voor stuk moeilijker – en heeft een bijna ideaal schema; Kosovo (om erin te komen), GRE (bijna onhaalbaar), Ierland (waarschijnlijk de zwakste in de groep), Groot-Brittannië (dé wedstrijd waar het om draait – dat was zo en dat is nog steeds zo) en Albanië (ook een ‘Must-win’, maar beter deze als laatste dan bijvoorbeeld Groot-Brittannië of Griekenland als er nog een ‘Win’ nodig is).

Maar na de teleurstellende overtime-nederlaag tegen Ierland staat het team nu wel met de rug tegen de muur voor wat het het overleven van de groepsfase betreft.

De U20-Orange-Lions als overlever van de groepsfase -en dus in de Top-8- in dit veld zou toch wel min of meer een stunt zijn. Mocht het team de groepsfase niet overleven dan zal het nog heel hard aan de bak moeten om in de middenmoot te eindigen.

Daarom hopen wij dat de echte leiders van de Oranje-MU20-2016 tegen Groot-Brittannië en Albanië gaan vechten als ware leeuwen en voor de trots als dragers van het Oranje, en al doende boven zichzelf uitstijgen.

Er is nog steeds niets verloren; alleen de wedstrijden die nog komen doen ertoe!

‘Hup Holland!’

AART DEKKER en JAN LIEVAART

]]>
http://www.ibasketball.nl/mu20-vooruitblik-op-de-twee-must-win-games/feed/ 0
MU20 b-EK: toen, nu, en straks http://www.ibasketball.nl/mu20-b-ek-toen-nu-en-straks/ http://www.ibasketball.nl/mu20-b-ek-toen-nu-en-straks/#respond Mon, 18 Jul 2016 20:41:46 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=76023 Als intermezzo een nadere beschouwing van het MU20-B-Divisie-EK 2016 in het licht van de geschiedenis van het Fiba-Europe-MU20-Basketball. Vakkundig op een rij gezet door Aart Dekker en Jan Lievaart, live vanuit Griekenland.

In mijn vorige leven -van 1999-2010- als scout/journalist van het internationale (jeugd-)basketball, was de MU20B een van mijn focuspunten; ik versloeg het allereerste MU20B-toernooi in 2005 (Varna, Bulgarije), en kwam er pas veel later achter dat de gehele MU20-categorie pas sinds rond 2000 op het programma stond. Net als de andere categorieën jeugd-EK’s werd het eindtoernooi gespeeld met twaalf deelnemende landen. Mede omdat er steeds meer landen kwamen die het jeugdbasketball voor nationale teams serieus namen -en er dus steeds meer buiten de boot vielen- begon Fiba-Europe met de A- en B-Divisie-structuur.

In 2005 was er dus sprake van 12 A-landen en een B-Divisie van -ik heb het precieze aantal deelnemers niet kunnen achterhalen- zo rond de tien teams. Dat betekent dus in 2005 ongeveer 20 deelnemende landen.

Daarna zijn er nog meer wijzigingen geweest; voor alleen de MU20-categorie ging het aantal deelnemers in de A-Divisie een aantal jaren geleden naar 20. Dat is met ingang van dit jaar weer teruggegaan naar 16. Er gold al versterkte promotie/degradatie, en omdat de knip terug naar 16 met ingang van vorig jaar werd gemaakt is de B-Divisie in 2016 met zeven (!) degradanten uit de A-Divisie absurd sterk geworden. En dat blijft nog wel even zo, omdat je met drie degradanten uit de ‘A’, en evenzovele promovendi uit de ‘B’ niet in een keer landen als Rusland, Griekenland, Kroatië, Bosnië, en Polen allemaal terug zal zien keren op A-Divisie-niveau.

Daarnaast zien we twee ontwikkelingen:

1) het aantal deelnemende teams in A- en B-Divisie samen groeit nog steeds
2) er zijn steeds meer notoire ‘zwakke broeders’

ad 1)
In 2016 spelen er 16 landen op A-niveau + 21 op B-niveau = 37 in totaal!

ad 2)
Ik postte het al eerder; eergisteren op de late avond -dan staan er toch relatief wel erg vaak prachtige/sensationele wedstrijden op het programma- waren we getuige van een geweldige stunt omdat IJsland Rusland versloeg. En niet ‘zomaar een beetje, met geluk’; nee IJsland was gewoon de betere ploeg, met een fantastische 18-jarige, 2.16m lange Tryggvi Hlinason -een geheide NBA-prospect! En daarnaast, zoals we van IJsland gewend zijn, meerdere goede perimeter-spelers zoals John Axel Gudmundsson( 1.96m, 19 jaar) – die uitpakte met 28 punten in de eerste drie kwarten en uitkwam op 32 punten, 11 rebounds, 3 assists, 5 steals en hij trok 13 PF’n (!). Van deze jongen gaan we in de toekomst ook veel horen. Daarnaast Kari Jonsson(1.92m, 18 jaar), die in het vierde kwart 10 punten maakte. Bovendien scoorde IJsland natuurlijk -zoals een breed sportpubliek in Europa zich sinds het voetbal-EK in Frankrijk realiseert- als een hecht team, een echte vechtmachine. Als team out-reboundden ze Rusland met 20, ze pakten 28 aanvallende rebounds!

Mijn vaste lezers weten dat ik een fan ben van het IJslandse Basketball; ik ging vorige zomer niet alleen voor Oranje naar het Estlandse pre-EuroBasket 2015 vierlandentoernooi, maar zeker ook om tenminste een paar wedstrijden van IJsland te kunnen bekijken.

IJsland is uniek, maar bij het voetbal scoorde ook Wales hoge ogen, en werd Portugal Kampioen van Europa. Het is een ontwikkeling die we ook in andere teamsporten zien, en die zich mijns inziens verder door zal zetten; natuurlijk zijn er grote sportlanden, of grootmachten in bepaalde takken van team-sport die relatief vaker ereplaatsen zullen ophalen dan de gemiddelde landen, en zijn er kleinere landen die juist vaker in de staart eindigen van de grote kampioenschappen.

En u als lezer moet zich realiseren dat dit feit twee kanten uitwerkt: als je eens een hele goede lichting hebt, dan kun je de wereld verrassen met een mooie klassering of zelfs een prijs, maar evenzo wordt het dus steeds moeilijker om jezelf bij de top – of zelfs maar in ‘the middle of the pack’- te handhaven.

Op de eerste rustdag stel ik voorzichtig dat je in dat licht vooralsnog de Oranje MU20-nederlaag van gisteren tegen Ierland moet bekijken …

Om duidelijker te maken dat deze ontwikkelingen zich voordoen, en de sterke bezetting van juist dit MU20-B-Toernooi in cijfers en resultaten te verbeelden, vroeg ik Jan Lievaart om alle deelnemers hier in Griekenland eens op een rijtje te zetten, en de landen in te delen in categorieën; het onderstaande is het resultaat van zijn analyse:

Basketball-grootmachten:

Griekenland – Deelname A-Div 12x (prijzen: G: 1x (2007), Z: 1x (2008)), Deelname B-Div 1x
Rusland – Deelname A-Div 12x (prijzen: G: 1x (2004), Deelname B-Div 1x

(G=goud, Z=zilver)

Overwegend-A-Divisie-deelnemers:

Kroatië – Deelname A-Div 11x, Deelname B-Div 2x (prijzen: G: 1x (2010)
Montenegro – Deelname A-Div 7x, Deelname B-Div 3x (prijzen: G: 1x (2007)

De landen die ‘Heen-en-weer’ spelen tussen A- en B-niveau:

Polen – Deelname A-Div 2x, Deelname B-Div 9x (prijzen: G: 1x (2013))
Gr. Brittannië – Deelname A-Div 2x, Deelname B-Div 9x (prijzen: Z: 1x (2013))
Bulgarije – Deelname A-Div 6x, Deelname B-Div 5x (prijzen: G: 1x (2005))
Estland – Deelname A-Div 2x, Deelname B-Div 5x (prijzen: Z: 1x (2012))
Nederland – Deelname A-Div 1x, Deelname B-Div 10x (prijzen: G: 1x (2009))
Macedonië – Deelname A-Div 1x, Deelname B-Div 5x (prijzen: Z: 1x (2008))

Middenmoters:

Portugal – Deelname B-Div 11x
Slowakije – Deelname B-Div 9x
Roemenië – Deelname B-Div 8x
Wit-Rusland – Deelname B-Div 7x
Ierland – Deelname B-Div 5x
IJsland – Deelname B-Div 3x

Staartploegen, en Nieuwe/Incidentele deelnemers:

Kosovo
Albanië
Armenië

Daarnaast valt regelmatige bezoekers van het MU20-B-Toernooi -zoals wij- ook op, dat de organisatie van het evenement steeds professioneler wordt en het er steeds beter uitziet, mede doordat er in grotere, nieuwere en beter geconditioneerde (airco) hallen wordt gespeeld.

Je kan dus de conclusie trekken dat het MU20-basketball in Europa zich nog steeds snel ontwikkelt -zowel kwalitatief als kwantitatief- en dat is een pluim aan Fiba-Europe en alle deelnemende landen waard.

Ook nieuw in een MU20B-Divisie-toernooi: de Euro 5,- die de toeschouwers kwijt zijn aan een kaartje … vervelend voor de Oranjefans (en uw scribent die assistent Jan Lievaart op de tribune heeft zitten), maar op de lange termijn een goed teken; het brengt het organiseren van deze soort toernooien in Nederland -iets wat we toch echt zullen moeten gaan doen, als we het mannen-basketball in Nederland serieus willen nemen- een stukje dichterbij …

AART DEKKER en JAN LIEVAART
Chalkida (Griekenland)

]]>
http://www.ibasketball.nl/mu20-b-ek-toen-nu-en-straks/feed/ 0
VU20 sluiten EK prima af http://www.ibasketball.nl/vu20-sluiten-ek-prima-af/ http://www.ibasketball.nl/vu20-sluiten-ek-prima-af/#respond Sun, 17 Jul 2016 16:20:13 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=76013 Screen Shot 2016-07-17 at 18.18.12

De Orange Angels VU20 kunnen het EK in Portugal met opgeheven hoofd verlaten. Het team verwezenlijkte de ‘oneven doelstelling’: de plaatsingswedstrijd om plek 9 winnen. Emese Hof was de ster van de dag. De inside speelster scoorde maar liefst 28 van de 66 Nederlandse punten, in de winst op Portugal, dat er 61 maakte.

Direct na rust namen de dames van coach Remy de Wit het heft in handen. De achterstand van 1 punt werd vlot omgebogen in een voorsprong, mede door een goede prestatie in de verdediging en de rebound.

Portugal bleef van afstand wel gevaarlijk; het moest het vooral hebben van de sterke guard Gonçalves. Tegenover de 7 driepunters van het thuisland zette Oranje er maar liefst 8, waarbij Kantebeen (3), Fokke (2; uit 12) en de weer prima leiding gevende Cornelius (ook 2) er meer dan 1 maakten.
Cornelius’ teamgenoot bij Miami, Emese Hof, had 17 schoten (12 raak) nodig om aan haar 28 big points te komen. Daar voegde ze ook nog eens 8 rebounds, 4 assists, en 3 steals aan toe.

Cornelius zette 10p, 6r, 8a, 2 steals en 6 balverliezen op het blaadje van de scouts. Opvallend genoeg, kreeg NL slechts 4 vw, waarvan er overigens geen één gemist werd. De Portugese dames bleven in de wedstrijd hangen door 10-15 vw raak te mikken. In het derde kwart sloeg NL het beslissende gaatje: de 24-16 kwartstand legde de basis voor de nette overwinning.

Hoewel er teleurstelling heerste, dat de VU20 het geweldige brons op het EK van vorig jaar niet kon herhalen, en ook niet bij de eerste 8 wist te komen, mag het team trots zijn op de 3 achtereenvolgende overwinningen, waarmee het de plek veiligstelde, die na het matige begin van het toernooi de hoogst haalbare was: 9e van Europa in 2016.

Beelden

Stats

]]>
http://www.ibasketball.nl/vu20-sluiten-ek-prima-af/feed/ 0
U20 mannen verliezen na overtime van Ierland http://www.ibasketball.nl/u20-mannen-verliezen-na-overtime-van-ierland/ http://www.ibasketball.nl/u20-mannen-verliezen-na-overtime-van-ierland/#respond Sun, 17 Jul 2016 14:09:22 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=76009 coen-stolk_MU20_CL-_M7GqH0WorKP2VBy3UQ

Op het b-EK in Griekenland heeft de ploeg van coach Steenmetz een knappe inhaalrace in Q4 niet kunnen bekronen met een winst na verlenging. Het schotvaardigere Ierland was na 5 extra minuten met 64-58 verdiend winnaar.

(Hieronder: verslag door iBasketball; verslag Aart Dekker: via NBB)

In een wedstrijd die ontsierd werd door veel turnovers (24 voor NL, waaronder 15x een Ierse steal) en veel p’s (52) en dus veel vrije worpen (57), kwam Oranje na de rust goed uit de startblokken. Diverse drives werden met succes verzilverd, en reboundend was de MU20 heer en meester. Er ontstond een voorsprong van 7 punten, die even zo snel weer teniet werd gedaan. De Ieren kwamen dit maal 7 punten voor: een omwenteling van maar liefst 14 punten in Q3.
In het vierde kwart was het constant spannend. De Oranjemannen haakten knap aan, en wisten in de laatste momenten van het kwart langszij te komen. In de laatste 10 seconden bij de stand van 51-51 had NL een uitgelezen kans om de wedstrijd in regulation te winnen, met balbezit aan de baseline onder de Ierse basket. Die play mislukte echter, en in de verlenging lukte vrijwel niets meer. Ierland trok direct het initiatief naar zich toe, dankzij twee knappe driepunters. Omdat beide teams al in Q4 op 5 teamfouten stonden, ging het vrije worpenspel onverminderd door. Liem (7-8) en Stolk (4-4) maakten op dat punt indruk, echter daar stond de 0-2 van Austin en de 4-10 van Butter tegenover. Als team kreeg NL 9 vw meer dan Ierland; het maakte er echter slechts 3 meer (20-17).

Nederland pakte maar liefst 20 knappe aanvalsrebounds; het stond er echter net zo hard 17 toe aan de Ieren, die hun basketballopleiding de laatste jaren heel aardig op orde hebben, hetgeen onder andere blijkt uit regelmatige overwinningen tegen de Britse aartsrivaal, die overigens in deze zelfde poule speelt.

Naast het balverlies, deed ook de Ierse driepunter NL de das om. De groenhemden maakten er 7, tegen slechts 4 voor NL. Beide teams deden dat tegen circa 25%.

Individueel maakte bij NL opnieuw Joey Liem indruk. Hij heeft een goede fysiek, kan finishend naar de ring gaan, en maakt zijn VW. Hij eindigde de wedstrijd met 14p, 10r, 2 steals. In zijn maar liefst 41 minuten kwam hij vandaag tot een matig 3-12 schot. Enkel Bieshaar liet een fraai FG% zien, met 3-3. Verder was het moeilijk om zuiver te zijn; als team schoot NL slechts 17-62 voor 27%. De Ieren deden het maar net iets minder slecht: 20-68 voor 29%.

Opvallend is verder de -16 voor Coen Stolk in 18 minuten, tegenover de +11 voor Jan Driessen. De speler van ZZ Leiden, die samen met Freek Vos (vandaag 9p, 13r, 1 block) toch de meest ervaren man is, moet zich in dit team nadrukkelijker manifesteren. Driessen is een uitstekende teamspeler en verdediger, maar dit team heeft ook scores nodig, en dan zijn 4 FGA in 21 minuten toch echt te mager voor de man uit Noordwijk.

Een andere achillieshiel bleek vandaag het vloeiende teamspel: 4 assists in 45 minuten geeft aan, dat de mannen moeite hadden om elkaar succesvol in stelling te brengen. Bij de Ieren ging de bal wat vlotter en vooral gevarieerder rond, ook naar buiten voor af en toe een bom, hetgeen 10 assists voor de winnaar opleverde.

Al met al een duur verlies voor Oranje, tegen een Ierland dat nog zonder winst (0-2) was. In de groep lijken de Britten en de sterke Grieken de top-2 te blijven vormen. NL had steviger op plek 3 kunnen blijven, met een winst vandaag. Toch is die plek nog steeds haalbaar! Albanië mag geen probleem vormen, en tegen GB zit er wellicht een stunt in.

De sneltrein die “EK” heet, dendert onverminderd voort voor de selectie van Steenmetz. Morgen wel een rustdag, en dan dinsdag (15:30 uur) de clash met Groot-Brittannië.

De stats van NL – Ierland vindt u hier.

Op de foto van FIBA.com: Coen Stolk.

]]>
http://www.ibasketball.nl/u20-mannen-verliezen-na-overtime-van-ierland/feed/ 0