#1 Basketball Platform van Nederland http://www.ibasketball.nl Thu, 08 Oct 2015 11:38:44 +0000 nl-NL hourly 1 BASKETBALLIEFHEBBER VINCENT VAN STRATEN WIL TOPARBITER WORDEN http://www.ibasketball.nl/basketballiefhebber-vincent-van-straten-wil-toparbiter-worden/ http://www.ibasketball.nl/basketballiefhebber-vincent-van-straten-wil-toparbiter-worden/#comments Thu, 08 Oct 2015 11:38:22 +0000 http://ibasketball.nl/?p=59806 Vincent van Straten kreeg op jonge leeftijd de smaak van het fluiten te pakken. Hij bleek er talent voor te hebben, genoeg om er z’n eigen spelersloopbaan voor opzij te zetten. Toen leek een auto-ongeluk roet in het eten te gooien. Maar Vincent knokte zich terug.

Er is een jonge generatie getalenteerde basketbalscheidsrechters in aantocht. Onder hen Vincent van Straten, die momenteel werkzaam is in de fitnessbranche. Zoals de meeste scheidsrechters begon ook hij eerst met zelf basketballen. “Bij BC Waldric, uit Woudrichem. Ik was een jaar of twaalf, dus ik begon wat laat.”

Whiplash in de weg
Vincent (links op de foto) was gek genoeg van en het ging hem goed genoeg af om de overstap naar BC Virtus te maken. Zijn loopbaan als arbiter hield gelijke tred met zijn groei als speler. “Na twee jaar floot ik voor de bond. Op mijn twintigste leidde ik, samen met een oude rot in het vak, mijn eerste Hoofdklassewedstrijd. Een seizoen later was ik scheidsrechter in de jeugderedivisies. Inmiddels speelde ik zelf, om hogerop te komen, bij Black Eagles.” Door een kop-staartbotsing kwam Vincents loopbaan echter abrupt tot stilstand. “In eerste instantie leek er niets aan de hand.
‘Bij later onderzoek bleek ik een whiplash te hebben. Inmiddels zou ik het wel weer kunnen, maar toen was zelf spelen een te grote belasting. Basketbal vind ik de mooiste sport ter wereld en ik was, naast speler, ook coach. Maar fluiten vond ik ook heel gaaf. Vandaar dat ik ervoor heb gekozen vol voor een scheidsrechtersloopbaan te gaan. Het is mooi ervoor te zorgen dat vijfentwintig man met één passie daar samen wat mee kunnen doen. Dat in goede banen leiden is wat referee zijn voor mij betekent. Ik zie het niet als een ‘machtsding’. Dat is ook niet nodig. In basketballand ondervind ik weinig gezeur. Het is een gerespecteerde functie.”

Nieuwe doelstellingen
Fysiek is hij inmiddels prima in orde en met fluiten gaat het hartstikke goed. Bovendien heeft Vincent ‘de droom’. “De olympische finale fluiten. Daarna stop ik. Volgens mij zijn er in een ver verleden twee Nederlandse basketbalscheidsrechters geweest die dat bereikt hebben. Wie het precies zijn, weet ik niet. Ik ken wel Sander Faassen, die vijftien jaar Europees heeft gefloten. Van hem heb ik veel geleerd. Op dit moment heb ik zelf nog niet veel ervaring, vandaar dat het prettig is in de potential-groep begeleiding te krijgen van mensen die dat wel hebben. Met hen formuleer ik ook mijn doelstellingen voor het nieuwe seizoen”, aldus de Noord-Brabander. Afgelopen seizoen heeft hij mogen proeven van het grote werk. Vincent floot meerdere wedstrijden op een internationaal toernooi in het Franse Bourg-en-Bresse. “Het was een EK-voorbereidingstoernooi voor Vrouwen Onder 20 waar, naast Frankrijk en Nederland, ook Rusland en Tsjechië aan deelnamen. Het niveau was hoog. Dit waren echt de allermooiste wedstrijden die ik tot nu toe heb gefloten.”

Basketbal mooi laten zijn
Bij een toparbiter worden hoort ook het ontwikkelen van een duidelijke visie. Die van Vincent van Straten luidt als volgt: “Arbitrage gaat over honderd procent gamemanagement. Uiteraard moet je de regels kennen, zodat je weet wat je doet. Belangrijker is echter wanneer je ze toepast. Een ‘verkeerde’ beslissing is niet erg, zolang iedereen het er mee eens is. Ik zie bijvoorbeeld dat bij een fast-break in het buitenland de loopregel minder streng wordt toegepast als de speler er geen duidelijk voordeel uithaalt. Hij krijgt dan de vrijheid om een mooie actie te maken. Als scheidsrechter moet je ook kijken naar welke punten je eruit pakt, zodat de wedstrijd goed blijft lopen. Ik fluit in de eerste plaats om basketbal zo mooi te laten zijn als het is. Op die manier is het leuk om niet alleen als speler deel uit te maken van de sport. Je kunt als ref echt wat toevoegen aan de pracht van basketbal. Ik voel me dan ook geen politieagent die bestraffend optreedt. Nogmaals, je bent een gamemanager die ervan houdt de wedstrijd in goede banen te leiden. Ik weet dat er mensen zijn die het niet leuk vinden om te fluiten.  Maar als ik bij mijn oude club kom, zie ik dat iedereen enthousiast reageert op mijn loopbaan als scheidsrechter.”

www.basketball.nl

]]>
http://www.ibasketball.nl/basketballiefhebber-vincent-van-straten-wil-toparbiter-worden/feed/ 0
Chris Peek: ‘We hebben elkaar nodig om te genieten van deze mooie sport’ http://www.ibasketball.nl/chris-peek-we-hebben-elkaar-nodig-om-te-genieten-van-deze-mooie-sport/ http://www.ibasketball.nl/chris-peek-we-hebben-elkaar-nodig-om-te-genieten-van-deze-mooie-sport/#comments Thu, 08 Oct 2015 10:08:26 +0000 http://ibasketball.nl/?p=59799 In de week van de scheidsrechter gingen wij het gesprek aan met één van de mensen die bezig is met het opleiden van nieuwe scheidsrechters. We hadden een geanimeerd gesprek met Chris Peek, lid van de werkgroep arbitrage, woonachtig in Vught en zelf ook scheidsrechter in wat we vroeger Rayon Zuid noemden.

We wilden natuurlijk eerst wat over zijn achtergrond weten. Chris is vroeger heel actief geweest als speler, en speelde zelfs een jaar in Amerika toen een blessure op 20 jarige leeftijd zijn carriere belemmerde. ‘Toen ben ik de trainersdiploma’s gaan halen, en heb ik o.a. een tijd de heren bij Black Eagles gedaan tot het tijd werd om eens serieus te gaan studeren. Vele jaren later kwam mijn zoon thuis van school, en die wilde gaan basketballen. Toen ben ik er weer ingerold, en nadat het coachen me niet helemaal beviel ben ik weer als scheidsrechter aan de slag gegaan. Dat ging vrij goed tot de blessure weer opspeelde. Daarom heb ik vanuit de landelijke competities een stapje terug gedaan en fluit ik nu met veel plezier in de afdeling.

Foto-VFI7AKFS

Achtergrond
Vanuit zijn professionele achtergrond als onderwijskundige zag Chris ook kansen verbetermogelijkheden in de opleiding van scheidsrechters.’Het was vroeger zo dat we scheidsrechtersdiploma’s uitdeelden, en daar stond dan op dat je kon fluiten, maar dat was helemaal niet zo, en dat is natuurlijk gek. Ik geloof heel erg in praktijkbegeleiding,leren in de praktijk en dat is de insteek geweest voor de nieuwe opleidingen die nu uitgerold worden. Daarnaast wordt uitgegaan van wat we bij iBasketball Officiating´s Cool van harte onderschrijven. ´Fluiten is leuk!!´

Daarnaast houdt Chris zich bezig met het nieuwe Masterplan Talentontwikkeling Toparbitrage wat afgelopen zomer gelanceerd is.’  In dat masterplan arbitrage is wordt uitgegaan van wat we bij iBasketball Officiating´s Cool van harte onderschrijven. ´Fluiten is leuk!!´

Chris vertelt vol vuur: ‘Scheidsrechters zijn ook basketballdieren, die beter willen worden en plezier willen hebben in wat ze doen.’ Die ambitie willen ze graag delen met andere enthousiastelingen’  Vandaar dat het zogenaamde arbitragehuis over het algemeen goed ontvangen wordt door de meeste arbiters.  ‘We willen veel effort steken in praktijkbegeleidingopleiding. Dat betekent dat er niet alleen veel gedaan wordt aan talentontwikkeling, maar ook dat we van die talenten verwachten dat ze hun kennis weer delen met talenten uit de afdeling. En we zien dat ook de ervaren jongens in ‘de B’ bijvoorbeeld nu zichzelf aanmelden om jonge talenten te begeleiden als ze bijvoorbeeld met een blessure aan de zijkant staan’

Opleiding
In de nieuwe scheidsrechtersopleidingen Basketballscheidsrechter 2 en Basketballscheidsrechter 3 wordt ook aandacht besteed aan hoe je scheidsrechters zou moeten begeleiden, allemaal met een focus op het werk in de praktijk. ‘Er zijn worden nu veel meer mensen actief in de begeleiding.Mensen die kritisch willen zijn roepen dat je die eerst moet scholen. Daar hebben ze een punt, maar ik geloof in eerst enthousiasmeren , en daarna kunnen we mensen gaan helpen om de boodschap nog beter over te brengen’.

Ook een belangrijk aspect in het ‘nieuwe fluiten’ is 3 person officiating. ‘We geloven in de werkgroep arbitrage dat 3 PO goed is voor de sport. Het spel ontwikkelt zich zo dat je met drie beter kunt zien wat er gebeurt op het veld dan met twee. Binnen FIBA zie je dat er alleen nog maar ingezet wordt in 3 person officiating. We zijn dan ook verheugd dat we dit seizoen in de DTL met 3PO gaan werken, zodat we die league ook gebruiken om onze scheidsrechterstalenten te laten ontwikkelen.

Foto-Y3HXVXT4

De scheidsrechters fluiten dit jaar voor 25% minder vergoeding. ‘We snappen heus wel dat het behapbaar moet blijven voor de verenigingen. Niet alleen door de vergoedingen wat terug te brengen, maar ook door verenigingen meer de ruimte te geven en te helpen om scheidsrechters op te leiden. Daarmee drukken we ook de kosten. Maar ook de leveringseisen voor de verenigingen hebben we dit seizoen versoepeld.’

‘We moeten naar een nieuwe filosofie’ zegt Chris. we willen naar een wereld waarin clubs op zoek gaan naar ‘We hebben zoveel mogelijk goede en enthousiaste scheidsrechters nodig. Mensen die het leuk vinden om te fluiten en daarin verder willen!’ Ten opzichte van het ‘we hebben zoveel mogelijk diploma’s nodig’ een hele verandering. 

Fluiten is leuk
‘We hebben natuurlijk net Antio Sinterniklaas op het EK gehad, we hebben Edith Oudshoorn die het geweldig doet in de 3×3 en deze week hebben we Joske Kuut in het supercuptoernooi bij de vrouwen in Belgie en Saskia Warmerdam die hopelijk naar de Paralympics kan. We hebben in Nederland een groep hele talentvolle arbiters. We zijn bezig met een hele groep mensen die we klaar gaan stomen voor 3 PO. Die gaan eerst in de DTL aan de slag. Een heel ervaren scheidsrechter gaat daar met een redelijk ervaren collega en een rookie aan de slag. Op die manier kunnen ze goed wennen aan de andere lijnen en zorgen de ervaren collega’s ervoor dat de juiste dingen gecalled worden’. Het klinkt als een goed plan, maar wat nu voor de scheidsrechters die niet de ambitie of de kwaliteiten hebben om in die talentengroep terecht te komen?

We hebben het arbitragehuis nu dus, en de bedoeling is dat de ervaren mensen de nieuwe mensen ontvangen, welkom heten en rondleiden, zodat ze daar goed hun plek kunnen vinden. Dat betekent dat we niet alleen internationale arbiters aan de jonge talenten koppelen in een opleidingstraject, maar ook dat mensen die net naar de bond komen in de afdeling arbiters begeleiden. En afdelingsarbiters hopen we dus te kunnen bewegen om bij clubs mensen op te vangen. Die afdelingsarbiters daar gaan we weer bijeenkomsten voor organiseren zoals bijvoorbeeld bij Wildcats in Nijmegen veel gebeurt, dat zijn prima initiatieven’

Genoeg ambitie dus bij de Brabander die zelf toch ook kan genieten van zijn eigen potjes. ‘Ik floot pasgeleden de heren van JRC tegen Den Dungk, een stevige derby in Zuid. Uiteindelijk pakt Den Dungk, na verlenging nipt de overwinning, en krijgen we na de wedstrijd van zeven of acht van de jongens van Boxtel een hand en zeggen ze: ‘Goed gefloten. En als de verliezers daarmee komen, dan hebben ze in ieder geval het gevoel: we hebben een lekkere faire pot gespeeld en dan worden wij daar ook blij van. We hebben elkaar nodig om te genieten van deze mooie sport. Dit wederzijdse respect houdt mij zeer gemotiveerd” ‘

Masterplan Talentontwikkeling Toparbitrage

De huidige en te verwachten uitstroom van ervaren refs in de top, vraagt om aanvulling. En een planmatige aanpak. De NBB heeft daarom deze zomer besloten om te starten met een Masterplan Talentontwikkeling Toparbitrage. Het vroegtijdig detecteren van talentvolle scheidsrechters en aanbieden van goede begeleidingsprogramma’s moet een versnelling in de ontwikkeling aanbrengen. Zo wordt b.v.de Dutch Talent League gebruikt om de talenten op te leiden in het 3PO systeem. Ieder talent heeft een topscheidsrechter als coach en er wordt intensief gewerkt met video analyse. Echte talenten moeten daarnaast snel ‘omhoog’ kunnen. Met deze intensieve programma’s is het de doelstelling om jaarlijks nieuwe scheidsrechters in de eredivisie in te laten stromen. 

In iedere afdeling wordt gestart met een PI groep. In de landelijke competities is er een PII en een PIII groep. Deelnemers:

PII groep

Esther van Bochove
Ingrid Funcke
Vincent van Straten
Sergio Robinson
Tobias Draak
Jeffrey Groefsema
Bas du Pré
Bram de Vries
Michiel van Beers
Rik van Willigenburg
Thijs van den Berg
Sylwia Zbikowska
Stephanie Dijkstra

PIII groep

Julian Stolk
Maxi Sellering
Edith Oudshoorn
Martin Westerhof
]]>
http://www.ibasketball.nl/chris-peek-we-hebben-elkaar-nodig-om-te-genieten-van-deze-mooie-sport/feed/ 0
ZVVZ USK Praag wint… http://www.ibasketball.nl/zvvz-usk-praag-wint/ http://www.ibasketball.nl/zvvz-usk-praag-wint/#comments Thu, 08 Oct 2015 10:03:50 +0000 http://www.ibasketball.nl/?p=59941 Onder leiding van Laia Palau en Martha Xargay, beiden Spaans International, verslaat de Praagse ploeg het Russische sterrenteam van UMMC Ekaterinburg met 93-91.

Xargay mag min of meer matchwinner worden genoemd want haar 3 punter ruim 1 minuut voor tijd zorgde voor 93-89. Ze hadden die driepunter nodig, want uiteindelijk verzuimde UMMC in de laatste seconde een bal onder het bord te verzilveren. Ook schoot ze 8 van de 9 ballen erin en had ze 21 punten. Laia Palau haar teamgenoot had een doubledouble dubbel dubbel van 15 punten en 13 assists. Elhotova maakte ook nog 16 punten voor de winnaars.

Bij UMMC speelde weliswaar Alba Torrens niet mee vanwege een blessure, maar Praag was duidelijk gebrand op deze overwinning. Diana Taurasi met 28 en Sadrine Gruda met 24 waren wel topscorers in de game maar moesten genoegen nemen met de 2e plaats.

praag supercup 2015 (fotobron, dank aan Castors Braine)

]]>
http://www.ibasketball.nl/zvvz-usk-praag-wint/feed/ 0
Samenvatting Europese Supercup Basketbal: USK Praag – Castors Braine https://www.google.com/url?rct=j&sa=t&url=http://www.playsports.be/videozone/samenvatting-europese-supercup-basketbal-usk-praag-castors-braine%3F7VUAix_VID&ct=ga&cd=CAIyGWZmN2Q0M2ZiZTlmMzQ4YjU6bmw6bmw6VVM&usg=AFQjCNEiM47VDE2hAfNGVG2x5F4v5vJlzg https://www.google.com/url?rct=j&sa=t&url=http://www.playsports.be/videozone/samenvatting-europese-supercup-basketbal-usk-praag-castors-braine%3F7VUAix_VID&ct=ga&cd=CAIyGWZmN2Q0M2ZiZTlmMzQ4YjU6bmw6bmw6VVM&usg=AFQjCNEiM47VDE2hAfNGVG2x5F4v5vJlzg#comments Thu, 08 Oct 2015 08:12:00 +0000 http://www.ibasketball.nl/?guid=c09e905e322cc366f863d9e1f3061961 : USK Praag - Castors Braine. 7/10/2015 10:24:00. 0 weergaven. Duur: 420. Gemiddelde. Jouw score.]]> http://www.ibasketball.nl/samenvatting-europese-supercup-basketbal-usk-praag-castors-braine/feed/ 0 Persconferentie Donar-BSW https://www.google.com/url?rct=j&sa=t&url=http://www.basketballleague.nl/nieuws/1966&ct=ga&cd=CAIyGWZmN2Q0M2ZiZTlmMzQ4YjU6bmw6bmw6VVM&usg=AFQjCNGOmj1XYGNoKuHlbPOZHKGYyKC8AQ https://www.google.com/url?rct=j&sa=t&url=http://www.basketballleague.nl/nieuws/1966&ct=ga&cd=CAIyGWZmN2Q0M2ZiZTlmMzQ4YjU6bmw6bmw6VVM&usg=AFQjCNGOmj1XYGNoKuHlbPOZHKGYyKC8AQ#comments Wed, 07 Oct 2015 18:22:29 +0000 http://www.ibasketball.nl/?guid=4f9c3a17a1703e49ffa5099d7bfb418c College · Maxxcom BSW · Landstede Basketbal · reclame_compra2908201131093726.jpg · sport1jpg2701201331123556.jpg ...]]> http://www.ibasketball.nl/persconferentie-donar-bsw-2/feed/ 0 Trajanum -BVG online http://www.ibasketball.nl/trajanum-bvg-online/ http://www.ibasketball.nl/trajanum-bvg-online/#comments Wed, 07 Oct 2015 15:38:46 +0000 http://ibasketball.nl/?p=59764 15-16-W1-Trajanum-thuis-Frank-de-Pagter-2-768x403Komende zaterdag om 12:30 speelt Trajanum thuis tegen het tot nu toe ongeslagen Groningen. Groningen heeft al drie keer gespeeld, en alle drie de keren gewonnen.Dat is mede te danken door het spel van 3 ex-eredivisie spelers. Benny van der Reijden, Mark Peter Hof en Eric Peutz speelden al eerder voor Donar in de eredivisie, en zullen het nu opnemen tegen de spelers van Trajanum die ook in bezit zijn van 2 ex-eredivisie spelers namelijk Olaf Janssen en Kieran Celaire. Voor Trajanum de kans de tweede overwinning in vier wedstrijden te pakken!!
Ibasketball is sowieso aanwezig. Of de wedstrijd live wordt uitgezonden weten wij pas vrijdag. De samenvatting komt er sowieso op deze site zaterdag.

 

foto: BV Akrides

]]>
http://www.ibasketball.nl/trajanum-bvg-online/feed/ 0
Coachclinic in Barendrecht http://www.ibasketball.nl/coachclinic-in-barendrecht/ http://www.ibasketball.nl/coachclinic-in-barendrecht/#comments Wed, 07 Oct 2015 09:53:19 +0000 http://ibasketball.nl/?p=59737 neutraal IBOp zaterdag 24 oktober geven dames 1 coaches Joost van Rangelrooij en Mitchell Lieveld een coach clinic.

Het coach duo dat onlangs beslag legde op de Supercup gaat het hebben over de OPBOUW VAN DE FAST BREAK.

Stapsgewijs zullen zij theorie en praktijk afwisselen om hun visie over de opbouw van de fast break kracht bij te zetten.

De clinic is toegankelijk voor zowel jeugd als senioren coaches.

Fundamentele oefeningen zullen worden uitgebreid naar uitgebreide fast break plays.

Ook doen de coaches een boekje open over de plays die zij spelen met het dames 1 team en met de nationale jeugdteams in de zomer.

Genoeg redenen dus om aanwezig te zijn!

24 oktober 2015, 10:00 uur @ De Driesprong! De toegang is vrij.

 

www.cbvbinnenland.nl

]]>
http://www.ibasketball.nl/coachclinic-in-barendrecht/feed/ 0
Basketballers van BSW verpletterd door Donar https://www.google.com/url?rct=j&sa=t&url=http://www.rss-nieuws.nl/limburg/basketballers-van-bsw-verpletterd-door-donar/&ct=ga&cd=CAIyGWZmN2Q0M2ZiZTlmMzQ4YjU6bmw6bmw6VVM&usg=AFQjCNHhreGabXRzarnV84H3Q2IUwXEbYw https://www.google.com/url?rct=j&sa=t&url=http://www.rss-nieuws.nl/limburg/basketballers-van-bsw-verpletterd-door-donar/&ct=ga&cd=CAIyGWZmN2Q0M2ZiZTlmMzQ4YjU6bmw6bmw6VVM&usg=AFQjCNHhreGabXRzarnV84H3Q2IUwXEbYw#comments Wed, 07 Oct 2015 08:36:34 +0000 http://www.ibasketball.nl/?guid=6385cbaa86756be49cf99bf2fa4ea1de van BSW uit Weert zijn dramatisch begonnen aan het nieuwe seizoen. In Groningen ...]]> http://www.ibasketball.nl/basketballers-van-bsw-verpletterd-door-donar-2/feed/ 0 Reacties Donar na ruime zege op BSW https://www.google.com/url?rct=j&sa=t&url=http://www.headlines.nl/11146305/Reacties-Donar-na-ruime-zege-op-BSW/&ct=ga&cd=CAIyGWZmN2Q0M2ZiZTlmMzQ4YjU6bmw6bmw6VVM&usg=AFQjCNH6sSE1UTGetbotI6E9i7L4Geb1oA https://www.google.com/url?rct=j&sa=t&url=http://www.headlines.nl/11146305/Reacties-Donar-na-ruime-zege-op-BSW/&ct=ga&cd=CAIyGWZmN2Q0M2ZiZTlmMzQ4YjU6bmw6bmw6VVM&usg=AFQjCNH6sSE1UTGetbotI6E9i7L4Geb1oA#comments Wed, 07 Oct 2015 08:28:54 +0000 http://ibasketball.nl/?guid=fb6e6399dde0e4c14c1b5417a5a7db2e - GRONINGEN, 6 oktober 2015 - Donar boekte een ruime overwinning op BSW. Donar TV sprak met Yannick Franke, Ken Brown en ( 6 ...]]> http://www.ibasketball.nl/reacties-donar-na-ruime-zege-op-bsw-2/feed/ 0 Ann wauters voor europese supercup: “willen 2 avonden vol spektakel brengen” https://www.google.com/url?rct=j&sa=t&url=http://www.scoopnest.com/user/sporza/651341261539004416&ct=ga&cd=CAIyGWZmN2Q0M2ZiZTlmMzQ4YjU6bmw6bmw6VVM&usg=AFQjCNGpn-Gw0ouaRM4ejZW2JlqeXykf_w https://www.google.com/url?rct=j&sa=t&url=http://www.scoopnest.com/user/sporza/651341261539004416&ct=ga&cd=CAIyGWZmN2Q0M2ZiZTlmMzQ4YjU6bmw6bmw6VVM&usg=AFQjCNGpn-Gw0ouaRM4ejZW2JlqeXykf_w#comments Wed, 07 Oct 2015 07:58:11 +0000 http://www.ibasketball.nl/?guid=69039e37a69d4e13e8009dcee4c191a4 http://www.ibasketball.nl/ann-wauters-voor-europese-supercup-willen-2-avonden-vol-spektakel-brengen/feed/ 0